Најновије

ФЕЈСБУК: Не одговарајте на ова питања, постаћете мета хакера!

Фејсбук је најпосећенија страница на интернету. Популарност овој друштвеној мрежи не јењава, а на Фејсбуку 'висимо', четујемо, делимо фотографије са пријатељима и размењујемо разне друге доживљаје. Ипак, пречесто поделимо и превише.
Фејсбук (Фото: pixabay.com)

Фејсбук (Фото: pixabay.com)

Сигурно имате барем једног пријатеља на листи за којег вам се чини да објављује превише информација које су потенцијална опасност за корисника. Можда нисте свесни да и сами откривате неке податке о себи пуно ширем кругу људи него што то мислите. Ево пет важних информација које Фејсбук пита сваког корисника, а које вам лако накнадно могу задати муку и проблеме: Ваш број мобилног телефона Немојте јавно објавити број мобилног или кућног телефона. Тако сте подложни напасницима, крадљивцима идентитета, хакерима и другим преварантима. Користећи ваш број мобилног, неко се може Фејсбуку представити као ви и на превару добити информације о вама. Ако већ уписујете свој број, скријте га у поставкама профила. Тако ћете избећи могућност да се ваш број појави у претрагама. Ваша кућна адреса Ово је стварно лоша идеја. Објавите ли на Фејсу да идете на одмор или само закачите фотографију са плаже, а уз профил вам се види и кућна адреса истог сте трена постали мета за потенцијалне лопове. Посебно пазите код креирања догађаја. Ако правите Фејсбук позивницу за забаву у свом стану или кући врло вероватно ће остати снимљена локација везана уз догађај. Зато пазите да том приликом никако догађај не оставите јавним, него да га поделите само са уским кругом пријатеља које и позивате на забаву. Или још боље, обришите догађај након што прође! Било што везано за посао Увек треба бити опрезан о садржају који објављујете о колегама на послу. Да, то се свакако односи и на коментаре о шефу или шефовима. Такође, најбоље је избећи и објаву адресе места на којем радите. Наиме, ако хакер науми да провали у неки рачунар на вашем послу, лако је могуће да ће то прво покушати преко друштвених мрежа. Ако имате на листи пријатеља више колега са посла, добро је проћи мало кроз архиву објава и уклонити коментаре које би се могло лоше схватити. Статус ваше љубавне везе Ово сте вероватно већ научили. Статус "It's complicated" постао је фамозна Фејсбукова иновација која је корисницима само задавала проблеме. Статуси о везама су и мета разних знатижељника. Постојала је и апликација која би вас обавештавала када неко од ваших пријатеља на Фејсу објави да је "слободан". Такођер, статуси попут "слободан" су и мамац за разне преваранте који ће се лажно представити и покушати да измаме новац од вас. Најједноставније је сасвим уклонити тај статус. Подаци о картицама Фејсбук је бесплатан за кориштење, али он ипак тражи и број кредитне картице (није обавезно). Додавањем броја картице из неких земаља на Фејсбуку можете куповати производе, поклон картице, а у неким градовима делују и group on понуде преко Фејсбука. Најбоље је не уносити или бар не оставити сачувано никакве податке о вашим картицама.
Прочитајте још:Ако имате ову апликацију, морате одмах да је скинете са телефона!Убрзајте интернет уз помоћ конзерве (ВИДЕО)
Извор: 24sata.hr/Дневно

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА