Најновије

Николић: Србија може да буде главни ослонац Кине у Европи

Стројевим кораком и уз звуке кинеског војничког марша гардисти Војске Србије продефиловали су данас тргом Тјенанмен у Пекингу, учествујући на великој војној паради поводом 70 година од победе над фашизмом и победе у Ослободилачком рату кинеског народа над Јапаном. Дефилеу војске у главном граду Кине присуствовао је и председник Србије Томислав Николић.
Војна парада (фото: Јутјуб)

Војна парада (фото: Јутјуб)

Плави гардијски ешалон пред свечаном ложом на највећем тргу на свету повео је мајор Марко Марјановић. Током целе путање на паради нашу јединицу пратиле су овације хиљада присутних грађана, али и председника више држава. Гардисти Војске Србије на паради учествовали су заједно са војницима из 16 држава - Русије, Авганистана, Белорусије, Казахстана, Египта, Мексика... Марш кинеских јединица и оних из пријатељских земаља са централне бине посматрало је највише државно и војно руководство Кине, председник Русије Владимир Путин, председник УН Бан Ки Мун и више од 30 председника и премијера држава и међународних организација. Присуство војном дефилеу био је и централни део посете Кини председника Николића. Како је саопштено из Председништва Србије, због његовог великог доприноса унапређењу односа двеју земаља, као и због чињенице да је први прихватио да присуствује војној паради на Тјенанмену, Николић је први гост кога су примили кинески председник Си Ђинпинг и премијер Ли Кећијанг. - Пријатељство Србије и Кине је огромно, али то није једини разлог мог доласка у Пекинг - рекао је Николић за кинеску агенцију Синхуа. - Присуствовао бих паради у свакој држави која жели да на тај начин симболично покаже како сукоба попут Другог светског рата више никада не треба да буде. Шеф државе током посете Кини посебно је нагласио значај успешне економске сарадње. Србија, како је рекао, припрема пројекте за предстојећи Самит Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе. Идеја кинеског председника о новом "путу свиле" резултирала је договорима о изградњи пруге Београд - Будимпешта, што ће, најавио је, бити договорено до краја ове године. - Србија може да буде главни ослонац Кине у Европи - рекао је Николић. - Уз мали напор Кине, Србија може да постане земља у којој неће бити незапослених. Ми имамо отворено бесцаринско тржиште скоро у целом свету. Уз велике инфраструктурне пројекте кинеских корпорација, можемо да постанемо градилиште фабрика за производњу, тако да роба из Кине не мора да путује хиљадама километара. Он је подсетио да су кинеске компаније тренутно у преговорима за три деонице ауто-пута у Србији, али и да се у Кини ствара фонд који би могао да донесе уређење корита реке Мораве која плави Србију, а могла би да постане извор великих прихода - рекао је Николић. Ново наоружање У свечаном дефилеу на Тјенанмену учествовало је 12.000 припадника кинеске војске, око 1.000 војника из 17 других држава, а Пекинг је надлетало 200 борбених авиона. Јавности су приказни и најновији домети кинеске војне технике. Представљено је десетак нових балистичких ракета ДФ-21Д, "убица носача авиона". Њихов домет се чува у тајности, али војни стручњаци сматрају да је између 900 и 1.000 километара. На паради се видела и најновија верзија авиона бомбардера Х-6К, с посадом од само троје људи, упола мање од претходне верзије тог авиона.
Прочитајте још:СЛОВЕНСКО БРАТСТВО ПРОТИВ ЕКСТРЕМИЗМА: Прва заједничка вежба десантних јединица из Русије, Србије и Белорусије!СРБИЈА У ПАНИЦИ: Стиже 100.000 миграната са севера
Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА