Најновије

МОСКВА СЕ ИЗЈАСНИЛА: Западне земље нису добродошле у БРИКС

Само нације које не спроводе санкције против чланова групе могу бити примљене, изјавио је заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков.

Западне земље немају шансе да се придруже БРИКС-у све док спроводе непријатељску политику према било којој од њених чланица, изјавио је у петак заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.


Говорећи на конференцији за новинаре после самита БРИКС-а у Јоханесбургу, у Јужној Африци, Рјабков је подсетио да је један од кључних услова за пријем у групу „непримена незаконитих санкција према било којој од чланица асоцијације“.

Он је напоменуо да свих шест земаља које су позване да се придруже БРИКС-у на састанку – Аргентина, Египат, Етиопија, Иран, Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати – у потпуности испуњавају овај услов.

У међувремену, западне државе „иду управо супротним курсом, тако да нема говора о позивању било кога из ове групе не само да се придружи БРИКС-у, већ чак и да учествује у његовим догађајима“, нагласио је Рјабков, обећавајући да ће се држати ове линије.

Међутим, западним државама не би у потпуности затворио врата чланству у БРИКС-у. Ако би било која земља која је подржавала режим санкција „разбила редове упркос оштрој дисциплини унутар западног табора“ и напустила ову политику, њена пријава за чланство би могла бити обрађена, изјавио је заменик министра.

Западне земље увеле су оштре економске санкције Русији, чланици БРИКС-а, због сукоба у Украјини. Москва је више пута осуђивала ове казнене мере, називајући их „незаконитим“. Поред тога, 2021. године, ЕУ је увела ограничења Кини – још једној чланици БРИКС-а – санкционисавши неколико званичника због наводних кршења људских права које је Пекинг доследно негирао.

У међувремену, Рјабков је такође упозорио да САД гомилају притисак на друге земље у покушају да спрече промене у глобалном пејзажу након састанка БРИКС-а и проширења групе без преседана. Међутим, „процес разводњавања улоге колективног Запада у светским пословима је неповратан“, приметио је он и додао да је сигуран да су руски партнери довољно мудри да виде шта Запад заиста покушава да уради и да се одупре његовом притиску.

ОВО ЈЕ НЕНОРМАЛНО: Украјина направила два највећа војна гробља за 850.000 погинулих (БРОЈКЕ)

Извор: Восток.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА