Најновије

ОВАКО ПОСКУПЉУЈЕ ПУТАРИНА: "Не смемо се водити платежном моћи наших људи"

Након већ превеликог таласа поскупљења за српски џеп, стиже још једно које ће погодити пре свега возаче, али и утицати на пораст цена у дистрибуционим ланцима.
Аутопут (фото: Правда)

Аутопут (фото: Правда)

Износ путарине возачи ће на ауто-путевима у Србији ускоро плаћати 10 одсто више. За вожњу од Београда до Ниша уместо 730 динара, мораће да издвоје око 800 динара. Путовање од престонице до хрватске границе, коштаће 375 уместо 340 динара, док ће путарина од Београда до Новог Сада бити 210 динара.
У "Путевима Србије" кажу да Влади Србије још нису послали захтев са конкретним предлогом за кориговање цена, јер прво мора да га одобри Надзорни одбор овог јавног предузећа, чија би седница требало да се одржи наредних дана.
Вршилац дужности директора ЈП "Путеви Србије", Зоран Дробњак, каже да је Влада сагласна са предлогом да се путарина повећа и да би нови ценовници требало да почну да важе крајем јануара. Он очекује да ће поскупљење допринети да се приход од путарине увећа за око 1,5 милијарди динара на годишњем нивоу. Професор Милан Вујанић, председник Надзорног одбора "Путева Србије" сматра да је најављено поскупљење оправдано и да је цене требало повећати и раније. - Далеко смо јефтинији од Европе, а наше путеве не користе само наши грађани већ и све више странаца - каже Вујанић. - Ниске цене су главни разлог што возачи камиона све чешће избегавају да иду кроз Румунију и одлучују се за путовање кроз нашу земљу. Зато се приликом одређивања цена путарине не смемо водити само платежном моћи наших људи. Вујанић напомиње да је у земљама Европске уније просечна цена путарине пет евроценти по километру. - Када би се та тарифа применила код нас, путарина од Београда до Ниша, за 240 километара вожње би уместо 730 динара била око 2.600 динара - прича председник НО "Путева Србије". - Вожња ауто-путем се увек исплати, јер људи тако штеде и своја возила и гориво. Новац од наплате путарине се враћа у путну привреду и њиме се финансира одржавање тих саобраћајница.
Прочитајте још:
Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА