Најновије

НБС: Побољшање кредитног рејтинга Србије

БEOГРAД - Реjтинг агенциjа Стандард и Пурс и агенциjа Фич поправиле су изгледе за побољшање кредитног реjтинга Србиjе, саопштено jе из Народне банке Србиjе.
Београд (Фото: ЈуТјуб)

Београд (Фото: ЈуТјуб)

Стандард и Пурс jе поправила са "негативних" на "стабилне" изгледе за побољшање кредитног реjтинга Србиjе за дугорочно задуживање у домаћоj и страноj валути и потврдила кредитни реjтинг Србиjе на нивоу "ББ-". Истовремено, потврђен jе и кредитни реjтинг Србиjе за краткорочно задуживање на нивоу „Б“. "Према њиховоj оцени, поправљању изгледа за побољшање кредитног реjтинга Србиjе допринели су, пре свега, до сада успешно спровођење амбициозног плана фискалне консолидациjе и структурних реформи, инвестициjама вођен економски опоравак и смањење екстерне неравнотеже", додаjе се у саопштењу НБС. Aгенциjа процењуjе да jе Србиjа, као резултат доследног спровођења мера фискалне консолидациjе, смањила дефицит опште државе у 2015. на 4,1 одсто БДП-а. Поред тога, очекуjе се да ће успешан завршетак треће ревизиjе аранжмана из предострожности са MMф-ом и наставак фискалне консолидациjе и структурних реформи, додатно оjачати поверење инвеститора и допринети одрживости jавних финансиjа. У саопштењу НБС истиче се и да Стандард и Пурс наводи да jе економски раст у 2015. вођен пре свега инвестициjама, на шта указуjе и значаjно повећање страних директних улагања. У средњем року се очекуjе убрзање раста по основу структурних реформи. Према оцени агенциjе Стандард и Пурс, екстерна неравнотежа jе у 2015. смањена, а очекуjу да ће текући дефицит у целости бити покривен страним директним инвестициjама. Kада jе реч о екстерном финансирању, констатуjе се да одређени ризици постоjе, али се очекуjе стабилан и одржив прилив страних директних инвестициjа. Што се тиче банкарског сектора, иако релативно висок ниво проблематичних кредита остаjе изазов, спроведена посебна диjагностичка испитивања показуjу да jе банкарски сектор адекватно капитализован и ликвидан. НБС наводи да jе и реjтинг агенциjа Фич у децембру поправила изгледе за побољшање кредитног реjтинга Србиjе за дугорочно задуживање у домаћоj и страноj валути са „стабилних" на „позитивне".
Прочитајте још:Шутановац: Вучић завршава Београд на води до краја 2016!?ОВАКО ИЗГЛЕДА НОВИ АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР: Уместо Кирбија стиже „експерт за Русију“ (ФОТО)
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА