Најновије

ИЗБОРНА ЕНИГМА: Дачић и Љајић као трик-играчи

БЕОГРАД - На ванредним парламентарним изборима који нас очекују, најзанимљивију позицију имају лидер СПС Ивица Дачић и председник СДПС Расим Љајић, јер имају такав капацитет да после избора склапају коалиције с победницима и тако изнова улазе у власт, оцењују аналитичари.
Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Дачић је, подсетимо, у власти од 2008, с тим да је пре тога СПС подржавао мањинску владу Војислава Коштунице. Сваки пут после избора мењао је страну. Иако је подржавао Коштуницу, након избора 2008. приклонио се Демократској странци и ушао у владу Мирка Цветковића. После тога је и ДС окренуо леђа и приклонио се СНС.

Континуитет

Љајић је од 2000. практично у свакој власти - почев од министарских позиција до председавања разним координационим телима. Иако је на изборима 2012. био на листи ДС, то га није спречило да после избора уђе у владу са СНС. Политички аналитичар Бранко Радун каже да политика у Србији није превише пуританска, већ хајдучка, а да се у том духу понашају Дачић и Љајић. - До сада се показало да су успели да преживе тешке ломове и промене влада, да су успевали да буду у корак с временом и да виде како се ствари мењању а да не остану у прошлости. Неко мисли да је то мана и називају те странке превртљивим, док други то сматрају похвалним. Исправно размишљају, иначе их не би било у политичком животу. Демократе су пример за то, као и СПО, који делује као да живи у деведесетим. Те две странке себе сматрају прагматичним, да су реални и да раде оно што је у контексту који им пружа садашњост најбоље - каже Радун.

Чврст смер СПС

Дачић, међутим каже да не планира да мења смер и да ће и после избора остати уз СНС. - Постигли смо добре резултате и треба тако да наставимо и даље - каже Дачић. Исто тврди и актуелни министар рада Расим Љајић. - Већ смо са напредњацима започели разговоре о покрајинским, локалним изборима. Прво ћемо разговарати са СНС, а бићемо с листом с којом смо изабрани и у коначној одлуци, каква год она била - каже Љајић.

Милан Николић: Од губитника до добитника

Аналитичар Милан Николић оцењује да постоји могућност да Ивица Дачић поново промени страну. - Дачић је практично успео да странку губитника претвори у странку добитника и тако себе учини пожељним партнером. Велика је вероватноћа да ће после ићи у савез са СНС, али није искључено да ће изборна комбинаторика после избора бити другачија - каже Николић.
Прочитајте још:Да ли је могуће савезништво са Русијом по израелском рецепту?СМЕШНА КАЗНА ЗА СУКОБ ИНТЕРЕСА: Гашић добио усмено упозорење и налог да се убудуће држи закона
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА