Најновије

Двери траже "закон о агентима страних интереса"

БЕОГРАД - Српски покрет Двери подсећа јавност и понавља предлог из свог предизборног програма, да се под хитно донесе Закон о регистровању агената страних интереса, са посебним акцентом на НВО сектор, стоји у новом саопштењу Двери.
Двери (Фото: Двери)

Двери (Фото: Двери)

Дакле, све НВО, које се финансирају из иностранства, морају и дужне су да се упишу у Регистар агената страних интереса (РАСИ), по узору на амерички Закон о регистровању страних агената (Foreign Agents Registration Act, FARA), а и на сличне законе који су донети у Руској Федерацији, наводе Двери. Регистар агената страног интереса у Србији (РАСИ), би требао да буде доступан јавности, са комплетним подацима, почевши од износа новца, који пристиже из иностранства, извора тог новца и сврха употребе тих донација у Србији. Ово би било од великог значаја, јер би тако све наше релевантне државне институције и механизми, почевши од безбедносних, па све до извршних, могли да изврше процену, да ли одређена НВО ради у интересу Србије или нарушава њен интегритет, поручују Двери. Уколико се такве невладине организације, које се финансирају из иностранства, не региструју, повлачиће кривичну одговорност одговорних лица и на крају забрану рада организације. На овакав начин, заштитићемо развој лоших страних утицаја у Србији, чији је циљ стварање нестабилности и покушај деловања кроз институције Републике Србије, наводе Двери. Све озбиљне земље доносе овакве законе, јер су они у интересу државе и свих грађана, који у њој живе. Влада, која не жели да донесе Закон о регистровању агената страних интереса, може се сматрати као директни учесник колонизације сопствене земље, каже се у саопштењу. Подсећамо, први захтеви за доношењем оваквог закона у Србији су се могли чути још пре неколико година током јавне иницијативе организације СНП Наши који су скренули пажњу на ову проблематику објављивањем списка "из иностранства плаћаних НВО" које су називали "антисрпским". Медији су окарактерисали скандалозном акцију СНП Наши у којој је цела Србија облепљена са плакатима "Страни агент, а не државни херој" на којој је био лик покојног премијера Зорана Ђинђића. Ова организација је лепила и плакате са списком домаћих НВО које делују на територији Србије, а финансиране су из иностранства.
Прочитајте још:Вучић: Немамо проблем с избеглицама, EУ мора нешто предузетиУЖАС: Ивановић осуђен на девет година затвора
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА