Најновије

НАЈБРУТАЛНИЈА КАМПАЊА ДО САДА: Спремите се за прљав веш политичара

Порно-садржај на сајту некадашњег председничког кандидата Бориса Тадића је, чини се, весник негативне кампање, која неће заобићи ни ову предизборну трку.
Борис Тадић (Фото: Медија Центар)

Борис Тадић (Фото: Медија Центар)

Тадићева партија се одмах огласила тврдњом да је све то масло политичких противника. Изношење прљавог веша, блаћење, чак и насиље, одавно су део политичког фолклора у Србији, а политичари најчешће једни друге оптужују за прљаву кампању. Тако демократе оптужују напредњаке за насиље на локалним изборима, а напредњаци узвраћају оптужбе и истичу да демократе већ месецима смишљају лажне афере. Радослав Милојичић Кена, шеф централног изборног штаба демократа, најавио је да ће Демократска странка на предстојећим изборима тражити присуство страних посматрача. - Имајући у виду како је СНС кршио све правне норме у Мионици, Мајданпеку и Врбасу и доводио батинаше у џиповима да малтретирају поштене грађане, надамо се да им овог пута то неће пасти на памет. ДС ће тражити од међународних институција стране посматраче на изборима - казао је Милојичић и додао да ће демократе, као и увек, имати фер и поштену предизборну кампању против најгоре владе у историји Србије. С друге стране, посланик напредњака Александар Мартиновић казао је да демократе већ месецима воде негативну кампању. - ДС већ месецима води најпрљавију могућу кампању против СНС-а, Александра Вучића и Владе. Они измишљају једну аферу за другом и када год се нека афера покаже као лажна, одмах смисле нову - казао је он и истакао да мисли „да ће грађани Србије, а пре свега Војводине, умети то да препознају и казне на изборима“. - Овако разједињена Демократска странка, у којој се више не зна ко са ким прича и ко се с ким договара, не нуди никакву реалну алтернативу. Једини основ за њихово уједињавање је да се удруже против Александра Вучића - закључио је Мартиновић.

Крстић: Мач са две оштрице

Небојша Крстић, маркетиншки експерт и некадашњи саветник Бориса Тадића, казао је да је негативна кампања нешто што се ради свуда у свету и тај манир никада не заобиђе Србију. - То је мач са две оштрице. Граница у тој врсти кампање мора да постоји. Не смете помињати нечији приватни живот и то користити у политичкој борби. С друге стране, све што је део нечијег јавног иступања се може критиковати и то је дозвољено - казао је он и истакао да му се чини да ће у актуелној предизборној кампањи опозиција бити склонија негативној кампањи. - Опозиција која се удружује и у том удруживању има само негацију, да су сви они против Александра Вучића, чини се да је склонија негативној кампањи. Претеривања ће свакако бити, али ће се то на крају окренути против оног ко претерује и њему ће нанети штету - закључио је Крстић.

Пејић: Може да се врати као бумеранг

Директор агенције „Фактор плус“ Владимир Пејић тврди да је код нас негативна кампања постала нека врста традиције. - Тешко је избећи. Не бих то сврстао у нешто недозвољено, јер се то ради свуда у свету - казао је он и истакао да је битно да се у таквом виду кампање не претерује. - Ту врсту кампање апсолутно очекујем и на овим изборима јер више немате велике идеолошке разлике као што је било раније, на пример по питању уласка у ЕУ. Склонији сам мишљењу да ће се тиме више бавити опозиција, јер ће некако бити „принуђена“ да се тиме бави. Што се тиче границе у негативној кампањи, свакако да се мора обратити пажња на границу доброг укуса. Негативна кампања може лако да вам се врати као бумеранг јер су људи склони да саосећају са неким за кога мисле да је политичка жртва - закључио је Пејић.

Миливојевић: Само да не буде насиља

Политиколог Цвијетин Миливојевић рекао је за „Ало!“ да је тешко прогнозирати каква ће бити предизборна кампања. - У последњих 25 година је у Србији била заступљена негативна кампања и изношење прљавог веша. Претпостављам да ће то бити и овог пута, али се надам да неће прерасти у инцидентне ситуације - казао је он.
Прочитајте још:ВУЧИЋ: Србија се позиционирала као стабилна земљаХАОС У НАЈАВИ: Шешељ ће морати у Хаг усред кампање?!
Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА