Најновије

Природни лекови из наших башта

Биљке са лековитим својствима које можемо сами да уберемо у башти поново се све више користе у домаћинствима.
Жалфија (Фото: pixabay.com)

Жалфија (Фото: pixabay.com)

Биљни чајеви и напици које су некад припремале наше маме и баке када смо били болесни или повређени, враћају се у савремену примену. Синтетички лекови које користимо против болова, антибиотици сваки пута када нас заболи грло, таблете за опуштање и смирење, полако разарају наш имуни систем. Због тога је наше тело све неотпорније на спољашње утицаје. Ако вам је доста свакодневног испијања различитих таблета, време је да се окренете старим, добрим и природним рецептима.

Зова

Зова је дрво чија су лековита својства позната већ хиљадама година, а најчешће се користе њени цветови, лишће, бобице, кора и корен. Чај направљен од осушеног цвета зове ће помоћи приликом прехлада, упале крајника или грла и грипе. Зова подстиче крвоток, изазива знојење и чисти организам од отровних материја. Чај од зове могу да пију и деца, посебно када болују од малих богиња јер зова извлачи осип и тако убрзава опоравак. Што се тиче коре од зове, употребљава се њен средњи зелени слој. Он има исте вредности као и цвет, а лечи још болести бубрега, срца и јетру. Лишће зове може да послужи као облог на болним местима и као лек против хемороида. Свеже лишће се може ставити на слепоочнице како би се олакшала главобоља, а чај од листа зове чисти кожу од акни. Бобице зове садрже много витамина, нарочито витамина Ц, па се од њих најчешће пред крај лета праве сокови и џемови.

Жалфија

Жалфија је вероватно једна од најлековитијих биљака које расту на нашем подручју. Сваки део ове биљке има јак, ароматичан мирис који се сушењем не губи. Чај од жалфије има веома интензиван мирис и горак укус, а садржи много калијума, калцијума, натријума и етеричног уља које садржи циенол. Због тога овај чај делује антисептички и препоручује се за испирање усне шупљине приликом проблема са деснима. Овај чај подстиче знојење преко ноћи приликом прехладе и грипа, спречава и лечи упале мокраћних канала, као и болове и грчеве у желуцу. Облози од жалфије поспешују зарастање гнојних рана.

Мајчина душица

Мајчина душица је такође веома распрострањена у нашим крајевима, али и веома је лековита биљка. Поред тога што се може користити као зачин, њена примена је врло широка. Због ароматичног мириса, добра је за прављење мирисне купке која има смирујуће и опуштајуће дејство. Мајчина душица је корисна за чишћење дисајних органа и плућа, добар је борац против малокрвности, болести бешике, вртоглавице, спречава појачано лучење жучи и благотворно делује на желудац.

Нана

Чајеви и други напици од нане су врло добро средство против болести нерава, сузбијања надутости и ублажавања менструалних болова. Нана делује и против зубобоље и главобоље. Свеже лишће нане се ставља на ране јер их чисти, хлади и ублажава болове.
Прочитајте још:БАЦАТЕ КОРЕ ОД МАНДАРИНА? Ни не слутите шта могу да излече (РЕЦЕПТ)ЗАКУЦАЛА ЕКСЕРЕ У ЈАБУКУ: 12 сати тако стајало, па је појела. Резултат је фантастичан
Извор: Life Content

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА