Најновије

ДА ЛИ ИХ ВИ ИМАТЕ? Девет неочекиваних симптома депресије

Можете ли да болујете од депресије, а да тога нисте ни свесни? Др Роберт Кравиц са Универзитета Калифорнија тврди да можете, а ово су неочекивани сигнали који упућују на то.
Да ли сте депресивни? (Фото: flickr)

Да ли сте депресивни? (Фото: flickr)

1. Осећате бол

Депресија и бол деле биолошке путеве и неуротранмитере, па тако око 75 одсто људи који болују од депресије прате и од хроничног бола. Једно канадско истраживање показало је да су људи са депресијом чешће осећали интензиван бол у вратним и лумбалним пршљеновима него људи који не пате од депресије.

2. Почели сте да носите веће бројеве одеће

Вишак килограма који се неприметно нагомилао може да указује на депресију. Наиме, људи храну често користе као утеху због тога што одређене намирнице повећавају ниво серотонина у мозгу. Часопис "Obesity" (гојазност) спровео је истраживање које је потврдило да константан стрес и депресија воде директно у прикупљање вишка килограма које је јако тешко скинути. Има, додуше, и примера где људи због стреса губе и апетит и килограме, али чешћи су примери гојазности.

3. Лако губите живце

Ако вам је потребан и најбенигнији окидач да бисте постали несрећни, мрзовољни или чак и бесни, вероватно патите од депресије. Резултати студије из 2013. године, 54 одсто депресивних људи изјавило је да су константно непријатељски расположени, спремни за свађу, љути или кратког фитиља.

4. Мањак осећања

Ако вам осећања често осцилирају, или сте пак обамрли, то је вероватно знак за узбуну. Ако према стварима које су вас некада радовале сада не осећате ништа, немате мотивацију ни да устанете из кревета и генерално се понашате као зомби, знајте да је то главни знак депресије.

5. Вече вас често затекне са чашицом у руци

Уколико сте стекли навику да завирите у флашу баш сваке вечери, време је за узбуну. Једна трећина људи са депресијом има проблема са алкохолом, показују истраживања а преноси Telegram.hr.  Једно пиће уме да опусти, али када већ пређете на трећу, четврту чашицу, осетићете негативне емоције попут депресије, агресије и тескобе, и тиме само појачати своју депресију.

6. Стално сте на друштвеним мрежама

Људи који компулсивно проводе превише времена на интернету или ћете их наћи искључиво у виртуелном свету, док их у стварном нема нигде, вероватно болују од депресије. Оне се углавном осећају напуштено од свих и интернет користе као прозор за бег од својих осећаја и мисли.

7. Стално пуштате филмове у својој глави

Свима нам се деси да сањаримо у току дана о надреалним сценаријима за свој живот, али ако тако проводите већину свог дана, то је показатељ депресије. Психолози са Харварда доказали су у једном истраживању да човек може да буде срећан само уколико су му мисли у садашњости. Одлутате ли превише у машту, наћи ћете се тужни, забринути и са осећајем да не живите довољно добро.

8. Тешко доносите одлуке

Веровали или не, дневно отприлике донесемо 70 различитих одлука, а о већини њих не размишљамо. То су одлуке типа да ли да дремнете још пет минута или да одмах устанете, да ли ћете доручковати јаје или житарице, да ли ћете прошетати или остати крај телевизора. Све те одлуке не примећујете и њихово доношење не представља вам проблем све док не зађете у депресију.

9. Занемарили сте личну хигијену

Истраживања показују да је 61 одсто људи са лошом денталном хигијеном патило од депресије. Притом, што су мање водили рачуна о хигијени, већи је био степен њихове депресије. Занемаривање спољашњег изгледа веома је често знак да и изнутра нешто није како треба.
Прочитајте још:НЕМАЧКИ НОБЕЛОВАЦ: Рак изазива непознати вирус у говедини и крављем млекуОсам сати седења је погубно за цело тело
Извор: dnevno.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА