Најновије

СМАК СВЕТА СЕ БЛИЖИ: Група признатих научника упутила очајничко упозорење!

У академском часопису "Bulletin of Atomic Scientists", који је креирао "Сат судњег дана" ("Doomsday Clock"), они тврде да су остала само "три минута до поноћи". Када је то време одређено на прошлогодишњем састанку, човечанство се више него икада приближило уништењу. Највеће претње су нуклеарно оружје и климатске промене.
Илустрација (Фото: Pixabay)

Илустрација (Фото: Pixabay)

Група цењених научника, формирана почетком Другог светског рата, упозорава да нико не треба да се теши чињеницом да се човечанство није за још један корак приближило судњем дану. - Три минута до поноћи су довољно близу. Превише близу. Ми, чланови Научног и сигурносног одбора у часопису "Bulletin of Atomic Scientists", желимо да разјаснимо зашто нисмо померили сат 2016. године: то не значи да имамо добре вести, јер светски лидери и даље нису усмерили своју пажњу на смањење екстреминх опасности које са собом носе нуклеарно оружје и климатске промене. Када ове опасности назовемо егзистенцијалним, не претерујемо: оне су претња за постојање цивилизације и зато треба да буду међу најважнијим питањима лидера којима је стало до својих бирача и земаља - пише у саопштењу. Они су истакли успех у договору са Ираном по питању нуклеарног оружја и успех у Паризу, где је главно питање било питање климатских промена. Али нове претње Северне Кореје наднеле су се на тај успех. - Иако је ирански договор обављен, тензије између САД и Русије достигле су ниво који подсећа на најгори период Хладног рата. Конфликт у Украјини и Сирији се наставио, а НАТО и Русија играју велику улогу у свему томе. Вашингтон и Москва се и даље држе договора о нуклеарном оружју, али САД, Русија и друге земље које поседују нуклеарно наоружање раде на програмима модернизовања нуклераних арсенала, чиме шаљу поруку да планирају да одрже спремност свог оружја, без обзира на потписани споразум - објашњавају стручњаци. Разговор о климатским променама у Паризу пробудио је наду, али је мало тога урађено да се страшни ефекти климатских промена смање, пише у саопштењу.
Прочитајте још:СЕНЗАЦИЈА У НАУЧНИМ КРУГОВИМА: Ајнштајн је преварант, украо чувену теорију од своје жене, Српкиње Милеве МарићНЕЋЕТЕ ВЕРОВАТИ ШТА ЈЕ У ПИТАЊУ: Мала промена на хемијској оловци спасила је небројено живота!МИСТЕРИЈА: Где је нестао српски метеорит!?
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА