Најновије

ИМАТЕ ГА У КУХИЊИ: Рецепти за природни антибиотик који лечи кашаљ, пробавне тегобе, инфекције, реуму и акне

Ако волите рен, сигурно вам је познат онај осећај када узмете залогај свеже наренданог рена - ватрена врелина која тера сузе на очи, а избија дах из плућа. Немци воле да кажу да рен проветрава дух, а ми вам доносимо начине да га искористите у служби здравља.
Илустрација (Фото: flickr)

Илустрација (Фото: flickr)

Веровали или не, рен садржи двоструко више витамина Ц од лимуна. Поред њега, богат је и витамином Б и разним минералима попут калијума, калцијума, гвожђа, магнезијума, фосфора и силицијума. У пролеће, младе листове рена можете додавати салатама, док се корен вади целе године, а говоре да је најбоље време за то управо јесен. Рен је природни антибиотик с јаким антибактеријским деловањем, па се у народној медицини од давнина користи за јачање имунитета, али и против кашља, плућних болести и уопште инфекција. Сируп од ренданог рена с медом, прополисом и семеном аниса препоручује се као један од најбољих природних сирупа за лечење плућних болести. Рен подстиче рад жучи, јетре, гуштераче, црева и желуца. Помаже против болести мокраћног система и бубрежних каменаца, ублажује бол код реуме и артритиса, прочишћује кожу.

Рецепт за напитак против кашља

У свеже нарендани рен додајте мало јабуковог или винског сирћета и мало меда, па неколико пута на дан узимајте по једну кашичицу. Потребни састојци: 1 кашичица свеже ренданог рена, 1 кашичица исецканог лука, 5 кашика воде, 5 чајних кашичица меда. Припрема: Помешајте рен с медом, додајте лук и воду па добро промешајте. Кратко прокувајте па охладите. Узимајте неколико пута на дан по једну кашичицу.

Облога за реуму и артритис

Ставите свеже нарендани рен у памучну тканину и положите на болно место тако да је платно у додиру с кожом. Уклоните облог кад осетите жарење, јер рен може на кожи да изазове пликове и опекотине. Пре и након стављања облога добро је лагано намазати кожу маслиновим уљем.

Сирће од рена против акни

100 г ренданог рена ставите у теглу и прелијте с 1 литром воћног сирћета. Оставите да се намаче 10 дана, а потом процедите течност. Ово сирће користи се разблажено с водом за уклањање бубуљица и акни. Течност можете нанети на акне ватом, а након 10 минута исперите млаком водом.  

Упозорење

Упркос лековитим својствима, рен треба опрезно користити јер у превеликим количинама може да изазове пролив, знојење, крварење у бубрезима. Не сме дуго бити у додиру с голом кожом јер може да изазове пликове и опекотине. Рен се не препоручује деци, особама које имају чир на желуцу или поремећај рада штитне жлезде.
Прочитајте још:ПРОВЕРЕНО РАДИ: Смршајте без вежбања и одрицањаЗаборавите на умор и немоћ: Једна чаша враћа снагу организму! (РЕЦЕПТ)Будите витки на свакој забави: ево како до равног стомака за само 24 часа
Извор: Дневно

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА