Најновије

Шаховски Викиликс - Корупција и у шаху?

На дневном реду наредне генералне скупштине Европске Шаховске Уније, која ће бити одржана у септембру у Бакуу, једна од тачака је и разматрање суспензије чланства Шаховског савеза Бугарске.
У обимној пратећој документацији тог предлога, која је шаховски пандан чувеном Викиликсу, уупадљиво се провлачи име српског држављанина Владимира Шакотића, бившег извршног директора Европске Шаховске Уније у периоду 2010-2014, када је административно седиште те међународне спортске организације било у Београду.

После прелиставања свега неколико страница извештаја No.DI1SF – 18/16.02.2016 Бугарског Министарства Финансија од 16. фебруара 2016 Entr.No. 1-077.035, могу само да се наслуте размере проневере бугарског државног новца а у чему су учествовали и српски држављани.

Овај извештај финансијских инспектора се односи само на 2014.годину када је бугарско Министарство за Спорт пребацило 457.000 евра Бугарској шаховској федерацији а на име измишљених турнира који су наводно били укључени у званични календар Европске Шаховске Уније.

Перфидним механизмима новац је био извлачен на име "клона" Европске Шаховске Уније, фантомске фирме регистроване у америчком пореском рају Делаверу (САД).

Схватајући о каквој се "шаховској мафији" ради, бугарски инспектори крећу да пречешљавају и трансфере из 2012 и 2013.године. У том периоду бугарска држава је подржавала Бугарску шаховску федерацију за наводна такмичења Европске Шаховске Уније са чак 1,5 милиона евра!

У ову истрагу у Бугарској су укључени и Интерпол и управа за борбу против организованог криминала.

Како је оперисала шаховска мафија

Бугарска шаховска федерација аплицира код националног Министарства за Спорт за подршку званичном међународном програму из календара Европске Шаховске Уније. Нека од тих такмичења су била потпуно измишљена а нека су заиста била у календару Европске Шаховске Уније али су фактуре и трошкови били пренадувани чак и пет пута више од онога што стоји у прописима Европске Шаховске Уније.

Канцеларија Европске Шаховске Уније из Београда са извршним директором Владимиром Шакотићем и генералним секретаром Савом Стоисављевић рачуне шаље на име Бугарске шаховске федерације.

Међутим, уместо званичног рачног рачуна организацијен, на меморандумима са званичним заглављем Европске Шаховске Уније фактуре издате Бугарској шаховској федерацији гласе на банковни рачун у Словенији а који припада European Chess Union, 16192 Coastal Highway, Lewis Delaware, USA - фантомске фирме и клона званичне међународне спортске организације!

Наиме, "права" Европска Шаховска Унија дуже од деценије има своје званично седиште и једини банковни рачун у Швајцарској!

Поступак против Шакотића и у Црној Гори



Oво није једини случај у коме се помиње име Владимира Шакотића. Наиме у родној Црној Гори се против њега води кривични поступак због махинација у вези са Европским шаховским јуниорским првенством у Будви 2013.године, а због чега је и смењен са места председника Шаховског савеза Црне Горе.

Истовремено се у Етичкој Комисији ФИДЕ (светске шаховске федерације) води поступак за суспензију Шакотића и Стоисављевићеве. Иначе ФИДЕ је 90-их година већ једном суспендовала Шакотића због лажирања турнира.

Истрага и у Србији?

У овом тренутку Србија је једина земља из окружења где управљање званичним међународним шаховским такмичењима није истражено. Сви су изгледи да ће се то ускоро променити и да ће државни органи проверити рачуне званичних европских такмичења која су одржана у Новом Саду, Суботици и Београду у периоду од 2009 до 2016.

Такмичења у Војводини је без икакве контроле Шаховског савеза Србије организовао Шаховски савез Војводине.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА