Најновије

СУМОРНА ПРОГНОЗА АМЕРИЧКИХ АНАЛИТИЧАРА: 10 ратова прети у 2016, а већину је немогуће решити

Током протеклих пет година повећао се број оруžажних сукоба у свету, а у 2016. години не треба очекивати побољšшање ситуације у области решšавања војних криза, пише Форин полиси.
Сирија (Фото: Јутјуб)

Сирија (Фото: Јутјуб)

Аналитичари америчког листа направили су пресек десет најваžжнијих и најужžаренијих тачака којима ће светска заједница морати да посвети пажžњу током ове године. До најžжалоснијих хуманитарних последица, према мишšљењу аутора текста, можžе да доведе наставак сукоба у Сирији, Ираку, Јужžном Судану, Авганистану, Јемену и Чаду. На списку су и унутрашšњи сукоби у Турској (сукоб Анкаре и Курда) и у Либији (где и даље траје грађански рат). Поред тога, према миšшљењу аутора, ситуација у Бурундију, у којој расте незадовољство становниšтва због одлуке актуелног председника да се кандидује по трећи пут на ту функцију и ситуација поводом Јуžжног кинеског мора, где САД покуšшавају да се супротставе расту утицаја Кине, могли би да се закомпликују ове године, šшто би могло да доведе до стварања нових жžариšта. Форин полиси сматра да већину набројаних сукоба није могуће реšшити, "јер су у њих умешšане екстремистичке организације чији циљеви и идеологије не дозвољавају да се рат решšава преговорима, а то понишšтава напоре за успостављање мира". "Време је да се у 2016. години одустане од мишšљења да је само борба против насилног екстремизма начин да се очува светски мир или чак начин да се решšава криза у једној земљи, на пример у Сирији“, пишšе Форин полиси, преноси Спутњик. Аналитичари листа сматрају да већина набројаних сукоба захтева сарадњу на неколико нивоа –међу свим учесницима светских политичких процеса. "Држžаве морају да удвоструче своје напоре за проналажžење система политичких договора, да користе и најмање могућности за постизање компромиса", пишšе Форин полиси.
Прочитајте још:ПРЕУЗЕТИ ХАИТИ, ПОЈАЧАТИ ТАЛАС МИГРАЦИЈЕ, УНИШТИТИ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ… Ово је Сорошев план за 2016!Сиријска војска ослобађа војну базу код Алепа
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА