Стручњаци су направили листу група хране за којом људи најчешће жуде и објаснили шта то значи. Такође, у таквим ситуацијама прва намирница коју пожелите да поједете обично неће дугорочно задовољити организам, јер он заправо сигнализира недостатак одређеног минерала или витамина.
Ево шта нам тело тако поручује:Када вам се једу слаткиши, недостаје вам хром
Жеља за слаткишима указује на пад нивоа шећера у крви, а након конзумације слаткиша, шећер опет расте и ослобађа се инсулин. Међутим, реч је о наглим осцилацијама у телу јер ће убрзо ниво опет пасти и поново ћете пожелети да поједете нешто слатко. Значи, што више слаткиша једете, тело ће тражити још више. Да би се зачарани круг прекинуо, стручњаци саветују узимање хрома који је важан за нормално функционисање инсулина у телу и нормални проток шећера у крви. Иначе, тело ће имати довољно хрома ако је исхрана богата воћем, поврћем, месом, рибом и житарицама. Посебно је корисно јести броколи, махунарке и пити сок од грожђа јер су богати овим минералом. Тада се неће догађати да, на пример, око 15 или 16 сати осетите неодољиву жељу за слаткишима.
Када вам се једе чоколада, телу треба магнезијум
Стручњаци верују да чак 80 одсто људи има недостатак магнезијума у телу, а он је кључан за одржавање имуног система и спречавање упала. Такође игра важну улогу у балансирању нервног система, ублажавању нервозе и здрављу костију. Намирнице богате магнезијумом су тамнозелено лиснато поврће, орашасти плодови, семенке, риба, пасуљ, житарице, авокадо, јогурт, банане и тамна чоколада.
Када вам се једе нешто слано, недостаје вам натријум
Неописива жудња за сланом храном и грицкалицама, показује да организму недостаје натријум који је врло важан у одржавању нивоа воде у телу, а тиме и крвног притиска. Али, уместо кесице чипса, боље је, на пример, посегнути за целером, шаргарепом или усољеним рибама.
Када вам се једу тестенине, треба вам триптофан
Тестенина, пиринач, хлеб, кромпир, пасуљ и сличне намирнице садрже триптофан - есенцијалну аминокиселину која помаже у регулацији и производњи серотонина, познатог као хормон среће. Недостатак триптофана у телу води лошем расположењу. Стручњаци саветују да тада треба јести ћуретину, јаја, банане или орахе.
Када вам се једе месо, недостаје вам гвожђе
Недостатак црвеног меса у исхрани може довести до недостатка гвожђа у крви које је одговорно за транспорт кисеоника телом и има велику улогу у подршци имуном суставу. Ако пате од недостатка гвожђа људи постају врло уморни и не помаже им ни довољно спавања. Стручњаци напомињу да би црвено месо требало да буде на јеловнику барем једном недељно, али гвожђе можете добити и ако једете јетрице, житарице, сарделе, бундевине семенке, броколи, спанаћ, пасуљ итд.
Ако вам се једе кисела храна, треба вам стимуланс за желудачну киселину
Изненадна жеља за, на пример, грицкањем киселих краставаца указује да телу недостаје желудачне киселине, а то може изазвати проблеме с варењем, алергије и осећај непријатности у стомаку. Наиме, желудачна киселина разграђује храну и дезинфикује и стерилизује намирнице које поједемо. Добро је пити пробиотике јер они враћају равнотежу цревној микрофлори.
Прочитајте још:ПРОЦУРЕО ИЗВЕШТАЈ СЗО: Кобасице, сланина и бургери изазивају рак као и цигарете, алкохол и азбестКако да препознате да ли сте се прехладили или имате грип
Извор: 24sata.hr