Најновије

СРБИЈА ДОБИЈА НОВУ ОПОЗИЦИЈУ: Шта је Грађански фронт и како планирају да смене власт?

Новоформирани Грађански фронт Србије прокламује се као “једина здрава опозиција у држави”, а највероватније ће директно или посредно учествовати на предстојећим изборима пошто у овој организацији поручују да су “врло заинтересовани за то ко ће бити нови председник”.

“Не да(ви)мо Београд” (Фото: Јутјуб)

Још је рано, како кажу у овом фронту, говорити на који начин ће наступити на председничким изборима следеће године.
- Видећемо да ли ћемо имати свог кандидата или ћемо подржати неког другог, али врло нас занима ко ће бити нови председник државе и када ће престати ова охолост елите. Ми смо тренутно једина здрава опозиција која корективно и сугестивно указује на сва кршења закона од стране власти - наглашава Предраг Воштинић из Локалног фронта Краљева, једне од седам организација које су се у понедељак ујединиле у Грађански фронт Србије.

Бахатост власти прерасла је, како истиче, у охолост. - Владајућа елита више не чује крике грађана у потрази за послом, хлебом и правима. Ми више не живимо политичко уређење већ личне партијске интересе. Грађани не учествују у демократији која ни директно ни посредно не постоји. Сва питања се решавају у партијским срединама. Људи из владајућих партија контролишу и злоупотребљавају јавне ресурсе и фондове - наглашава Воштинић. Ђокица Јовановић, један од лидера нишког УПСС, поручио је да Грађански фронт жели да “политику врати аутентичним актерима-грађанима”. - Ми се налазимо у претполитичком периоду јер грађани не одлучују него то у њихово име чине политичке партије. Уједињени имамо шансу да у Србији створимо фронт који ће грађанима вратити право да сами одлучују о себи - нагласио је Јовановић. С друге стране, Бојан Клачар из ЦЕСИД-а сматра да Србија још није добила нову опозицију. - Све ове организације у Грађанском фронту су направиле корак ближе политичком ангажману. Међутим, дуг је пут од подршке у срединама до гласова на изборима. Они тренутно имају потенцијала на локалу, али им је потребно пуно рада, борбе, инфраструктуре и промовисања лидера да би успели на изборима. И “Отпор” је својевремено имао опште симпатије, али им није било лако да дођу до политичке подршке - објашњава Клачар. И политиколог Владимир Гоати сматра да Грађански фронт чека дугачак пут да би постали значајна политичка опција.

Дуг пут до гласова на изборима

- Нема партија без јаког вођства поготово што процес индентификације са странком дуго траје и мери се генерацијама. Тренутно живимо у раздобљу номада где се на неколико месеци прескаче из једне у другу странку - истиче Гоати. Локални фронт из Краљева, Удружење председника скупштина станара из Ниша (УПСС), Биро за друштвена истраживања из Београда, Покрет Подржи РТВ из Новог Сада, Лига Рома, Мултиетнички центар за развој регије Дунав 21 из Бора и Иницијатива Не да(ви)мо Београд из Београда ујудинили су се у понедељак у Грађански фронт Србије.

“Не да(ви)мо Бг”: Настављамо борбу за грађане

У Иницијативи “Не да(ви)мо Београд” истичу да је фронт логичан след вишегодишње сарадње покрета из целе Србије против безобзирне елите. - Настављамо да се боримо за наше грађане којима елита отима све: од земље па до комуналних услуга - каже Радован Лазовић из ове иницијативе. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА