Најновије

ОПАСНА ПРОВОКАЦИЈА: НАТО и Хрвати вежбају инвазију на Србију!

Амерички и хрватски војници започели су прекјуче у Хрватској осмодневну НАТО војну вежбу под шифрованим називом''Пума'', током које ће, како је саопштено, бити увежбавана инвазија оклопним возилима на државу која угрожава безбедност западне војне алијансе.

Вежба " Пума" (Фото: osrh.hr)

Ова вежба, тврде стручњаци, представља директну претњу Србији и Републици Српској, пошто само ове две државе могу да буду мета евантуалног напада из Хрватске. Све друге земље из окружења Хрватске јесу, наиме, чланице НАТО патка.

''Руска агресија''

Америчка амбасада у Загребу саопштила је да ће вежбе трајати од 12. до 20. октобра и да ће се хрватским сепцијалицма придружити амерички војници са борбеним оклопним возилима ''страјкер.''
- Америчка војска ће се придружити хрватским трупама у вежби ''Пума'' од 12. до 20. октобра како би побољшали координацију и интероперативност. Ову вежбу одржавају хрватски војници батаљона ''Пума'' 1. гардијске бригаде заједно са америчким војницима из састава 2. коничке пуковније са борбеним оклопним возилима ''страјкер.'' Вежба подразумева комбиноване маневре и теренске и друге активности - саопштено је из амбасаде, без навођења тачног места одржавања вежби.
Скривени, али прави циљ ове вежбе, међутим, открио је специјализовани амерички магазин ''Дифендер'', који се бави темама националне безбедности и међународних односа. Овај часопис, наиме, пише да је америчкохрватска вежба ''јасан одговор који ће савезницима у оквиру НАТО показати да ће Америка помоћи у случају било каквог покушаја руске агресије на истоку и југоистоку Европе''!
Нико у врху државе јуче није желео званично да коментарише ове наводе. На другој страни, генерал у пензији Божидар Делић каже да постоје војне вежбе које све војске наводе у својим годишњим плановима, али према његовим речима, ова вежба у Хрватској јесте одговор на српско-руску вежбу БАРС2016, која се ових дана одржава у нашој земљи.
- Ако је, међутим, ад хок прављена као одговор на српско-руску вежбу, онда то јесте опомена и претња Ссрбији - наглашава Делић.
Војни аналитичар Владе РАдуловић каже да ова војна вежба пооштрава постојеће тензије у региону.
- Кад посматрамо ширу ситуацију, ово јесте звецкање оружјем које појачава ратнохушкачке околности, на које смо, нажалост, већ навикли. Међутим, мисилим да нема реалне опасности - истиче Радуловић.
 
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА