Најновије

ДВЕРИ: Вучић не разуме и не зна проблеме породица у Србији!

Двери наводе у сапоштењу да је премијер Александар Вучић изразио у четвртак увече апсолутно неразумевање суштине проблема са којима се породице у Србији суочавају.

Председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић (Фото: Сајт Двери)

Издвојили су његову изјаву да су социјална давања у Србији много виша него у другим земљама и „да има оних који је стварно заслужују, али и оних који могу коњу реп да ишчупају и неће да раде“, као и да „узме за једно дете 4.500 и за друго 11.000 овако и ето минималне плате, па што да ради?“ -Најпре, овакав речник никако не приличи премијеру једне државе. Даље, ако господин премијер није обавештен, минимална цена рада у Србији износи 121 динар по радном сату, што значи да је минимална зарада у Србији око 21.000 динара- сматрају у овој странци. Додају да ако је премијер под „узимањем за децу“ сматрао износе дечијег и родитељског додатка (изјава је конфузна и неразумљива) онда му је и математика лоша, јер дечији додатак износи 2.656 динара, односно за двоје деце 5.303 динара. Као и да је нејасно је шта премијер подразумева под 11.000 динара.
- Ако мисли на родитељски додатак за треће дете, он заиста износи 11.146 динара, али само у прве две године живота. Ако мисли на висину износа социјалне помоћи, она је у јулу месецу 2016. износила у просеку нешто више од 10.000 динара, с тим што су 38,8% свих породица које примају новчану социјалну помоћ биле једночлане породице- наводе у саопштењу Двери. Наводе да без обзира шта је премијер хтео да каже, у било којој рачуници ради се о средствима апсолутно недовољним за покривање основних животних трошкова, да не помињемо да су услови за стицање права на дечији и родитељски додатак, као и на новчану социјалну помоћ потпуно погрешно конципирани. - Даље, према извештају Министарства трговине, туризма и угоститељства потрошачка корпа у јулу месецу текуће године износила је 67.144. динара. Премијер Вучић дакле вређа све мајке у Србији када каже „па што да ради“, мислећи ваљда да је минималац довољан да покривање животних трошкова- сматрају у овој странци. Додају да наводећи како су социјална давања виша него у другим државама, поново обмањује јавност. Као пример наводе, дечији додатак, који је овако како је законом уређен заправо мера социјалне помоћи, према доступним подацима прима скоро 30% деце, а издвајања износе око 0,3% БДП-а, што, имајући у виду висину буџета за прошлу годину износи око 1,2 милиона евра укупно. -Новчану социјалну помоћ у јулу месецу је примила 104.101 породица, односно 254.917 лица, а основица за исплату износи 7.890 динара. Оно што Влада не разуме је да је време социјалистичког система социјалне помоћи ствар прошлости, и да је потребно донети нову стратегију породичне политике која се радикално мора разликовати од постојећег система- наводе у саопштењу.
Као пример наводе, дечији додатак се мора додељивати свим породицама, без дискриминације на основу цензуса. Просек издвајања за мере директне финансијске подршке породици у државама чланицама ЕУ износи 2,6% БДП-а, а међу њима убедљиво предњачи Мађарска са чак 4% БДП-а.
-Мађарска је схватила пресудни значај природне породице за одрживи економски развој, а то је предуслов за креирање реалне породичне политике, те ће тако следеће године издвојити око 900 милиона евра у ове сврхе- наводе Двери. Подсећају како премијер даље наводи да су издвајања из буџета за пензије 44%. Као и да је једино решење за овај катастрофални проблем је дугорочно повећање наталитета, што је немогуће без имплементације свеобухватне про-породичне политике.
-Према резултатима великог међународног истраживања под називом „Независни глобални индекс о породици“, Србија се налази на 40-ом од укупно 46 испитиваних држава, али што је још важније, Србија спада у ону групу земаља где би породице „желеле више деце, али немају услова за то“. Задатак политичара је стога да породицама омогући, највећим делом кроз мере директне и индиректне финансијске помоћи, да овај циљ и остваре- сматрају у овој странци. Наводе да с тим у вези је и изјава премијера Вучића о субвенционисању приватног бизниса. Даље саопштавају како без трунке стида Вучић наводи да је Мишлену плаћено 30 милиона евра да остане у Србији, док истовремено негира бенефит од субвенционисања малих и средњих породичних предузећа. - Ово не треба да нас чуди, јер је његов задатак, по диктату међународног капитала и ММФ-а управо да уништи српску привреду до мере у којој ће грађани Србије постати јефтина радна снага за интернационалне компаније- ка крај саопштавају Двери. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА