Најновије

ПОСЛЕДЊИ ОБАМИН АКТ ПРЕД КРАЈ МАНДАТА: Освојити Марс до 2030.! (ВИДЕО)

Амерички председник Барак Обама се пред крај свог другог и последњег мандата окренуо смелим визијама будућности. Прошлог викенда на СиЕнЕн-у је објавио есеј "Америка ће на направити велики искорак ка Марсу" у коме износи амерички план за освајање Црвене планете.

Барак Обама (Фото: Синхуа)

- Поставили смо јасан циљ који је кључан за следеће поглавље америчке свемирске приче: слање људи на Марс до 2030. и њихово безбедно враћање на Земљу, с амбицијом да једнога дана тамо остану и дуже - написао је, међу осталим, Обама.
Овај план одлазећег председника није нов. Обама је сличан циљ поставио током свог првог мандата када је у априлу 2010. године посетио Свемирски центар Кенеди на Флориди.
Осврћући се на Обамин есеј, Њу Јорк Тајмс истиче да главни изазов у освајању Црвене планета није технички, него политички и финанцијски. Ако би Конгрес осигурао снажно финансирање НАСА-е, она би до 2030. могла послати астронауте у орбиту око Марса, истичу аналитичари.
- Ипак, спуштање на Марс неће се догодити пре 2040-их - потврдио је Вилијам Х. Герштенмајер, један од челника  НАСА-е.
Пре НАСА-е би до Марса могла стићи приватна свемирска компанија Спејс X чији је челни човјек Елон Муск најавио слање првих летелица с људском посадом на Црвену планету већ 2024. године. Извор: Jutarnji.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА