Најновије

ЕВРО ПРЕД КОЛАПСОМ: Руши се као кула од карата!

Пројекат заједничке европске валуте је неодржив у садашњој форми и само што није пропао, упозорава њен главни архитекта.

Евро (Фото: Јутјуб)

Професор Отмар Исинг, први главни економиста Европске централне банке (ЕЦБ), упозорио је да евро не може да преживи у оваквој верзији.
Он је упозорио и да је ЕЦБ постала опасно пренапрегнута у покушају да управља са 19 различитих привреда које користе заједничку валуту. 
Упоредио је овај систав са "кућом од карата" која ће се "једног дана само распасти", каже он. 
- Реално, биће то случај провлачења, борбе од једне кризе до друге. Тешко је предвидети колико ће то потрајати, али не може трајати вечно - додао је Исинг. 
Према његовом мишљењу, ЕЦБ је починила фаталну грешку кад је пристала да извлачи државе у банкроту попут Грчке и Ирске. 
Боље решење је било истерати Грчку из еврозоне и пружити јој великодушну подршку након што обнови стабилност курса драхме. 
- Пакт о стабилности и расту пропао је, мање или више. Интервенције ЕЦБ-а елиминисале су тржишну дисциплину. Због тога нема фискалног контролног механизма ни од стране тржишта ни од стране политике. Ово има све предуслове за катастрофу монетарне уније - сматра Исинг. 
Песимистични закључак професора Исинга је да нема решења за проблеме монетарне уније без формирања политичке уније, што је мало вероватно. Извор: index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА