Најновије

СКАНДАЛ У АМЕРИЦИ: Судија подмитио агента ФБИ са две гајбе пива!

Судија из Северне Каролине Арнолд О. Џонс Други подмитио је ФБИ агента са две гајбе пива у замену за информације о својој жени и њеном наводном пријатељу, за шта га је порота једногласно прогласила кривим.

ФБИ (Фото: Јутјуб)

Порота га је прогласила кривим за подмићивање јавног службеника, обећање и плаћање напојнице, и покушај корупције да утиче на јавног службеника, а ова пресуда је ставила тачку на скоро годину дана дуго суђење.
У октобру 2015. године, судија Џонс је отишао код ФБИ агента и тражио од њега да искористи своје везе и набави копије неких текстуалних порука између двоје људи. Рекао му је агенту, којег је држао за пријатеља, да су информације "само за њега" и "да укључују чланове породице", и да зато не жели да било ко сазна за услугу. Како се касније испоставило, "двоје људи" су били судијина жена и њен пријатељ.
- Желим дискретност - види шта можеш да урадиш без скретања пажње - написао је агенту, када му је овај рекао да "нема основане сумње" да набави те поруке. ФБИ може да приступи таквој евиденцији само уз налог федералног судије на основу сумње о криминалној активности, али је агент рекао да ће покушати да набави поруке ако их судија толико жели. Судија је обећао да нико никада неће сазнати, и да може да му верује "милион посто". Нешто више од две недеље након првог разговора, њих двојица су разговарали о награди за агента. - Не, не, не... морао си да одвојиш време, и драго ми је да нешто учиним. Да ли ме пратиш? - рекао је судија Џонс, наводи се у његовој оптужници. На крају су се договорили да ће две гајбе пива бити у реду као "плата" агенту. Џонс је у новембру предложио и 100 долара у кешу преко гајби пива, и исплатио их је на дан када му је ФБИ агент предао диск са нарученим порукама. - Докази у случају закључени су видео снимком на ком се види како судија Џонс размењује новац и диск на степеницама суда у судијској тоги - пише у саопштењу које је издало америчко Министарство правде. Иако детаљи хапшење судије Џонса нису јавно изнешени, како су пренели локални медији, он је приведен након рације СWАТ тима у просторије суда. Одбрана судије Џонса говорила је да му ФБИ агент никада није рекао да би његов захтем могао да заврши налогом за претрес. - Пресуда пороте представља основно начело владавине права. Ниједна особа на позицији од јавног значаја у нашем правном систему не сме да га подрива за личне интересе - рекао је у својој изјави Џон Брус, вршилац дужности јавног тужиоца за Источни дистрикт Северне Каролине. Судији Џонсу пресуда ће бити изречена 23. јануара, а прети му до 15 година затвора и казна до 250.000 долара. Оптужба за захвалницу носи могућу затворску казну до две године и до 250.000 долара, а опужба за покушај корупције службеног лица могла би за судију да значи и до 20 година затвора, уз новчану казну од 250.000 долара. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА