Најновије

Због неколико ствари Вучић би могао да се кандидује за председника, али одлука зависи само од једне!

Александар Вучић је пред тешком одлуком - на њему је да изабере кандидата Српске напредне странке за председника, а суочава се са великим факторима политичког ризика за њега лично и за странку коју води.

Александар Вучић (Фото: Синхуа)

Нико од потенцијалних кандидата СНС за председника Србије - Томислав Николић, Зорана Михајловић, Никола Селаковић - засад није лидер у истраживањима јавног мнења. Истовремено, још се не зна ко ће бити кандидат опозиције. Поврх свега, јавна је тајна да многи у Вучићевом окружењу сматрају да је једино Александар Вучић - сигурна карта на председничким изборима.
Вучић, међутим, јавно истиче да се неће кандидовати за председника и да га то не занима. До сада, ипак, није јавно именовао нити подржао ни једног од потенцијалних кандидата СНС.

Парадокс

Бојан Клачар, извршни директор Цесида, каже да овде имамо две наизглед парадоксалне ствари. Вучић изричито тврди да се неће кандидовати за председника, а са друге стране се ствара атмосфера као да он већ јесте кандидат и да води кампању, како су многи доживели његову недавну посету Нишу. - Чак и страначки функционери СНС говоре да би он био најбољи кандидат. Мени се чини да он до краја није затворио ту опцију и на тај начин држи одређену тензију у јавности. Ако се не кандидује Вучић, јасно је да ће се гро кампање вртети око њега - каже Клачар.

Вучићев ризик

Ако се заиста не кандидује, пред Вучићем је велики ризик. Јер како сада стоје ствари у истраживањима, остали напредњачки кандидати ни изблиза нису сигурна опклада. - Глатку победу може да донесе само Вучић. У последње време је само његов рејтинг стабилан, док сви остали падају. Како би на изборима прошли Николић, Михајловићева или Селаковић зависи од тога кога ће опозиција да кандидује, да ли ће бити јединствена, добро организована или расцепкана. Могуће је да ће Вучић сачекати да види ко су противкандидати, па да тек онда донесе коначну одлуку - закључује Клачар.

Шта губи, а шта добија?

Шта би Вучић у случају одласка у Председништво Србије уопште могао да добије, а шта да изгуби? Пре свега, сигурно је да би макар формално продужио своју власт за најмање пет година, колико траје мандат председника. Бобан Стојановић, сарадник на Факултету политичких наука, каже да би све то личило на период владавине Бориса Тадића од 2008. до 2012 године. Тадић тада, као председник државе, у теорији није имао толику власт и овлашћења као премијер Мирко Цветковић, али је суштински био најмоћнија фигура у хијерархији Демократске странке и, народски речено, питао се за све. - Сигуран сам да би у том случају (да Вучић постане председник, прим. нов.) Селаковић био премијер, а Вучић не би изгубио ништа. Са позиције председника странке контролисао би и Владу и посланике у Скупштини. Уколико се опозиција добро организује и буде имала квалитетног, заједничког кандидата, верујем да ће се Вучић кандидовати, јер би само у том случају обезбедио победу - каже Стојановић.

Моћ и реланост

Небојша Крстић, бивши саветник председника Тадића и стручњак за ПР, каже да не верује у Вучићеву кандидатуру за председника. - Прво, више пута је категорички одбацио ту могућност. Друго, зашто би са премијерске позиције, која има највећу снагу у односу на Уставне надлежности, прешао на позицију која има мање надлежности од председника општине? Није, дакле, реално! - објашњава Крстић. Мандат актуелног председника Томислава Николића истиче 31. маја 2017. године. Изборе би требало да распише председник Скупштине Србије до почетка марта 2017, односно 90 дана пре истека мандата Николића. Ко ће бити кандидат напредњака биће познато 25 дана пре избора, односно почетком марта, како је најавио Вучић. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА