Најновије

Љимај по четврти пут негира кривицу за ратне злочине!

Некадашњи командант ОВК Фатмир Љимај пребацио је одговорност за убиство два Албанца у новембру 1998. године на Главни штаб бивше ОВК.

Фатмир Љимај (Фото: Јутјуб)

Он је истакао да није био те акције.
Како преноси РТС, након што је против Љимаја по четврти пут подигнута оптужница за ратне злочине, он је негирао кривицу у вези са убиством двојице Албанаца.
Специјално тужилаштво у Приштини некадашњег команданта ОВК на подручју Малишева, терети да као командант локалне јединице није учинио ништа да спречи убиство Рамиза Хоџе и Сељмана Бинишија. 
Љимај је изјавио да је за ово кривично дело под истрагом био три пута, два пута опод истрагом Унмика и једном Међународног трибунала у Хагу. 
Тврди да је правосудни систем на Косову испуњен тужиоцима и судијама, за које је сигуран, да раде на упропашћавању људи. Најавио је да ће након подизања нове оптужнице, своју борбу усмерити на разоткривању појединаца и група које користећи институције, "желе да униште одређене људе". 
Према наводима оптужнице, Љимај намерно није учинио ништа како би спречио убиство два Албанца, нити је после убиства Хоџе и Бинишија казнио починиоце. 
Фатмир Љимај, познат и по ратном надимку "командант Челику", био је командант зоне у којој су се та два убиства догодила. Рамиза Хоџу су убили припадници ОВК и прогласили га издајицом. Његову егзекуцију, још тада, признао је главни штаб ОВК у "коминикеу број 4". 
Рамиз Хоџа и Сељман Биниши су, у прогласу ОВК, означени као издајници који су у сарадњи са Агимом Краснићијем, кога је ОВК такође убила, водили специјални рат против ОВК. 
Хоџина породица је, међутим, у годинама после рата тврдила да је убиство имало сасвим другу позадину, те да је Рамиз Хоџа ликвидиран пошто је, као симпатизер Демократског савеза Косова Ибрахима Ругове, штитио локалног имама. 
Маскирани припадници ОВК су тада уместо имама у аутомобил убацили Рамиза Хоџу. Нешто касније, на истоветан начин отет је и Биниши. ОВК их је убила недалеко од Малишева. 
Оптужница против Лимаја подигнута је у дану када је у косовској скупштини изгласана резолуција о заштити вредности борбе бивше "Ослободилачке војске Косова". 
Реозолуција за коју је гласао и Фатмир Лимај је реакција већине албанских посланика на пресуду Дреничкој групи, осуђеној на неколико десетина година затвора због ратних злочина почињених током сукоба на Косову, преноси РТС.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА