Најновије

МОНТГОМЕРИ САВЕТУЈЕ СРБЕ: Останите чврсти и уздигните се изнад ситуације!

Бивши амерички амбасадор у нашој земљи Вилијам Монтгомери сматра да је до застоја у дијалогу између Београда и Приштине дошло углавном кривицом косовске стране, а Србима саветује да у овој ситуацији не наседају на провокације и да остану чврсти у жељи да дијалог напредује.

Вилијам Монтгомери (Фото: Јутјуб)

"Не" за ЗСО

Монтгомери наводи да је дијалог "запео" због четири кључна фактора:
- Први фактор је то што Приштина не подноси идеју Заједнице српских општина и наставиће да блокира њено формирање - рекао је он у интервјуу Тањугу.
Један од начина на који Приштина блокира формирање ЗСО је, објашњава Монтгомери, тај да убацује нова питања, нове провокације, како би скренула питање са примене Бриселских споразума.
- Они се надају да ће подстаћи Србију да одговори на контрапродуктиван начин. Отуда иницијатива о Трепчи и последњи "захтеви" за признање Косова.

Слаба косовска влада

Други фактор је, каже Монтгомери, то што је косовска влада слаба и у стању конфузије. - Они немају ни снаге, ни храбрости, ни жеље да предузму тешке кораке, који су потребни са обе стране. Много им је лакше да поново буду у вербалном рату против Срба - оцењује бивши амерички амбасадор.

Запад више воли Албанце

По њему, трећи фактор је то што "косовски Албанци верују да и ЕУ и САД имају много више симпатија према њима" и зато су, каже, много слободнији у томе да коче процес и да не дају резултате.

ЕУ у проблемима

На крају, четврти фактор је то што је ЕУ суочена са низом унтурашњих проблема и због тога је мање способна да делује снажно по питању дијалога, додао је Монтгомери. Некадашњи амбасадор САД и добар познавалац прилика у региону, којем је управо изашла књига "Кад овације утихну" и у џепном издању се може наћи на Сајму књига, сматра да Београд треба да игнорише очигледне провокације, да се издигне изнад ситуације и остане чврст у својим уверењима и жељи да дијалог напредује. - Побрините се да кривица за недостатак напретка у потпуности падне на косовске Албанце и инсистирајте да ЕУ на то одговори - закључио је Монтгомери. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА