Најновије

ШЕРБЕЏИЈА: Од битанги није могла да се спаси Југославија, нисмо знали да се растанемо као браћа!

Страшно је да овде има толико талентованих и вредних људи, врхунских спортиста и уметника, а да смо ми ипак успели да заратимо са сопственом браћом, казао је за Тањуг холивудски суперстар Раде Шербеџија приликом потписивања својих књига “Странац, (изабране пјесме)” и “До последњег даха” у издању Нове књиге на Београдском сајму књига.

Рдае Шербеџија (Фото: Јутјуб)

Он је истакао да “смо уз све те наше дивне таленте остали некако заостали чим смо могли да се крваво побијемо на крају 20. века.
“Словаци у Чеси су успели да се договоре. Код њих је дошао час када су јако лоше мислили једни о другима и упркос тој негативној емоцији, они се нису потукли већ у договору разишли. А шта су наши урадили?…Сви народи на простору бивше Југославије… замрзели браћу… кренули једни на друге. Па није случајно да су сви ти највећи ратници, назови хероји који су завршили у Хагу, заправо кримилнаци”, казао је Шербеџија.
Он је напоменуо да су ти криминалци искористили неправду која је учињена несрећним људима да произведу слепу мржњу међу југословенским народима.
“Битанге, ето шта су ти који су завадили обичан народ. Од тих битанги није могла да се спаси дивна Југославија. Није важно ко је више страдао, чије су жртве најбројније, јер нисмо смели да дозволимо да један поштен и частан човек изгуби живот у Југославији. Неправедно одузет живот је свемираска катастрофа. Нисмо могли да се цивилизацијски носимо са историјским тренутком”, казао је Шербеџија.
О књизи “Странац (изабране пјесме)” прослављени глумац каже да је избор његових песама направио професор филозофије Никица Петковић, председник Друштва писаца у Хрватској.
“Ове песме су о животу, а има и љубавних, али најмање. Ко ме зна као уметника познаје какве песме пишем”, казао је Шербеџија.
За њега је Сајам књига дивно место на којем се људи дефинитивно осећају боље.
“Овај Сајам књига је увек био највећи у региону. Присуствовати таквом вашару различитих људи који долазе овде да би били део једне свечаности то је нешто фантастично са чиме се треба поносити”, казао је Шербеџија.
По његовим речима, овогодишња Нобелова награда отишла је у праве руке.
“Боб Дилан је песник пре свега. Он је попут нашег Арсена Дедића. Песник који је на оригиналан начин успео да своје песме обоји музиком. Многи важни професионални писци су на почетку Арсенове каријере признавали да је он песник. Дедић је за мене био један од најважнијих модерних југословенских песника. Баш тако је Дилан на светском нивоу, један од наважнијих савремених светских песника”, истакао је Шербеџија.
Он напомиње да постоји још много песника са простора бивше Југославије који су заслужили Нобелову награду.
“Данило Драгојевић пре свих…Његове песме обожавам. Волим Васка Попу, српску модерну…Ђуру Јакшића, Диса…или за мене најзначајнијег песника Бранка Миљковића. Стално се враћам њиховим песмама и сада запажам неке које никада нисам читао. Мој концерт који је заказан у Сава центру, 27. децембра, носиће име по Миљковићевој песми ‘Узалуд је будим’“, казао је Шербеџија.
Његова књига песама добила је име “Странац”, јер се у једном моменту свог живота осетио као странац.
“Живео сам 17 година по Лондонима и Лос Анђелесима…и наравно да сам постао странац. Многе моје песме настале су из те перспективе”, рекао је Шербеџија.
Славни глумац је потврдио да и даље игра тенис.
“Јуче сам играо и био сам много добар”, казао је Шербеџија. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА