Најновије

Николић не одбацује могућност затварања граница!

Говорећи о мигрантској кризи, председник Србије је поручио да наша земља не сме да постане „левак из кога не истиче вода”.

Томислав Николић (Фото: Јутјуб)

Само дан после неуспелог референдума у Мађарској, али после кога је премијер Виктор Орбан ипак најавио доношење закона о неприхватању миграната на територији своје државе, стигла је и порука председника Србије Томислава Николића. Он је поводом мигрантске кризе изјавио да Србија, уколико постане „левак из којег не истиче вода, јер су они иза ње затворили границе”, без обзира на уверења мора и сама да затвори границу и да се интензивно разговара о томе са Бриселом.
- Нама не требају квалитетни смештајни капацитети за више од пет до шест хиљада људи, јер то онда значи да неко планира да се ти људи дуже задржавају овде”, истакао је Николић. Подсетивши да је у Србији само спорадично било инцидената, Николић је, како преноси Танјуг, изразио бојазан да би у једном тренутку ситуација у вези са сукобима могла да буде лошија. „Мора брзо да се реагује у сарадњи са ЕУ и, ако је Мађарска до сад није наљутила, Србија сигурно неће - рекао је Николић.
Председник је упозорио да не може да се дешава да мигранти први пут буду регистровани тек када уђу у Србију, као да су, како је рекао, пали с неба или с Марса. Оценио је да је то однос администрације у Бриселу према Грчкој и Бугарској, упитавши да ли се њима дозвољава да не региструју мигранте. Николић сматра да треба да се зна ко улази у земљу, ко излази, али да не постоји обавеза уколико неко реши да врати милион људи у Србију. „То је апсолутно немогуће, нек прескачу Србију, нек прелећу и нека возе људе тамо одакле су их позвали да дођу, намамили да дођу, натерали да дођу”, поручио је Николић.
Изречени ставови донекле се подударају са упозорењима која су претходних недеља износили министри Александар Вулин и Небојша Стефановић, али њих тада није подржао премијер Александар Вучић. Средином септембра, боравећи у Паризу, Вучић је рекао да је против дизања зидова и ограда, али да Европска унија мора да реши мигрантску кризу на својим границама. Ове речи на први поглед можда звуче супротно Николићевој изјави, али ипак имају заједничке елементе – и председник и премијер траже решење од ЕУ и упозоравају на могуће последице.
- Изгледа да сам остао једини у Европи који је против зидова и ограда. Зидови нису потребни и нису добро решење ни за кога, али немојте да нас терате да морамо кажемо да не може ниједан мигрант више да уђе на територију Србије - рекао је Вучић новинарима у Паризу, али није прецизирао на који начин ће спречити да до тога дође.
Вучић је тада додао да ово питање мора да реши ЕУ на својим границама у Грчкој и Бугарској и да Србија „не може да буде прва и последња одбрана Европе”. „Ми хоћемо да прихватимо свој удео одговорности, показали смо хумано лице и солидарност, али ми ћемо своју земљу знати да заштитимо”, нагласио је премијер и подвукао да Србија хоће решење за мигрантску кризу јер ће „у неком тренутку морати да донесе одлуку”.
Да ли је сада Николић тај који повећава притисак на премијера да „донесе одлуку”, чиме се придружује министрима, за које је и сам Вучић недавно рекао да имају већину у влади да га прегласају о овом питању, али да то не чине из поштовања према њему? „Стефановић, Вулин и неки људи које веома поштујем, који се боре за Србију, они су за подизање зидова. И само сам ја против, јер нећу да подижемо зидове. Али Србија неће бити паркинг за избеглице”, изјавио је раније Вучић.
Прошле недеље, одговарајући на питање о могућностима постављања ограде на државној граници Србије, министар Вулин рекао је да се са тим предлогом није сложио премијер Вучић. „Министар Стефановић и ја смо предложили председнику владе да ојачамо заштиту наших граница и кроз одређене физичке баријере како бисмо олакшали ангажовање наше војске и полиције, али он не дели наше ставове”, поручио је тада Вулин. Министар је напоменуо да није битно да ли Србија верује у препреке и баријере, већ је битно у шта верује ЕУ. „У шта буду веровали они, вероваћемо и ми”, појаснио је Вулин. Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА