Најновије

ВУЛИН ТВРДИ: Свет мора да нађе ново решење

Стара правила једноставно не важе и свет мора да нађе заједничко, ново, решење за мигрантску кризу изјавио је министар за рад Александар Вулин.

Александар Вулин (Фото: Јутјуб)

Вулин је то изјавио на генералној дебати 67. заседања Извршног комитета Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице (УНХЦР) у Женеви.
Он је навео да је, говорећи о мигрантској кризи, јасно подвукао да је Србија хумана и организована земља и да ће свако ко затражи азил имати право да добије одговарајућу заштиту, али да није и не може бити никакав паркинг за економске мигранте и све оне који нигде другде не могу да иду. 
- Упозорили смо читав свет да стара правила једноставно не важе и да је потребно и људима у Авганистану или Пакистану рећи истину ко може, а ко не може да дође. То је једини начин да их спречимо да упропасте сопствени живот - продају све што имају, падну у руке кријумчара и крену у земље у које не могу да дођу - рекао је Вулин. 
Како каже, стара правила једноставно не важе и свет мора да нађе заједничко ново решење. 
- Правила која сада постоје не могу да одговоре на питања овог времена - закључио је Вулин. 
Наводећи да је 700.000 људских бића прошло кроз Србију и да је свако од њих добио парче хлеба, помоћ, кров над главом, уточиште, он је истакао да Западна балканска рута није затворена јер је 100.000 људи прошло кроз Србију откада је затворена. 
- Балканска рута није затворена, а Србија се осећа понекад као да је сама и суочава се свакодневно с последицама мигрантске кризе. Морамо наћи храбрости да признамо да нам требају нова правила, нов приступ. Треба да имамо политичке хррабрости да кажемо тим људима ко их може заштитити - рекао је Вулин. 
Иако је главна тема заседања извршног комитета УНХЦР-а била мигранстска криза, Вулин је подсетио да у Србији још увек има 33.000 лица која имају статус избеглица, а долазе са простора Хрватске и Босне и Херцеговине, као и више од 200.000 интерно расељених лица која још увек нису у стању да остваре своја имовинска и сва друга права на простору КиМ. 
- Говорили смо о свему ономе што боли Србију и ономе са чиме се Србија врло често сасвим сама носи већ деценијама. Подсетили смо читав свет да је Србија током ратова 90 -тих примила 650.000 људи којима је дала статус избеглица и да то није издржала ни преживела ниједна друга земља у Европи, а да је мало таквих и у свету - закључио је Вулин. 
Управљачки Извршни комитет УНХЦР-а се састаје у Женеви једном годишње, да би прегледао резултате рада и одобрио програме агенције и буџет за следећих 12 месеци, да би саветовао о међународној заштити и дискутовао о другим питањима са УНХЦР-ом и међувладиним и невладиним партнерима. 
Стални комитет Извршног одбора се састаје неколико пута годишње да би се наставио континуитет у раду овог тела између пленарних сесија, наводи се у саопштењу Министарства рада. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА