Најновије

СРПСАКА ЈОВАНКА ОРЛЕАНКА: Хероина из првог светског рата сахрањена у Ужицу

Посмртни остаци Љубице Чакаревић, хероине Великог рата и учеснице пробоја Солунског фронта, јуче су сахрањени у породичној гробници у ужичком гробљу Доварје.

Љубица Чакаревић (Фото: Википедија)

На иницијативу града Ужица, у коме је Љубица рођена, и историчара Милорада Искрина, посрмтни остаци жене коју су војвода Степа Степановић и Живојин Мишић назвали "весником слободне Србије" и "српском Јованком Орлеанком", пренети су из Сарајева, где је умрла и сахрањена 1980. Љубица Чакаревић била је учитељица до почетка Првог светског рата.
У дане када је кренула аустроугарска офанзива на Дрину, ова жена добровољно се пријавила у ратну болницу у Ужицу. По повлачењу српске војске преко Албаније остала је у родном граду где је одбила наредбу окупационих власти да ради као учитељица. Напустила је Ужице и отишла у Врњачку Бању. Са групом Срба коју је предводио обавештајац Драгутин Јовановић Луне 1918. кренула је ка Солунском фронту и после 27 дана, пробијајући се кроз аустроугарске и бугарске заседе, дошла до линије фронта где је Путниковим армијама доставила важне податке о распореду непријатељским снага. За то ју је регент Александар Карађорђевић одликовао Орденом Милоша Обилића.
- Храброст ове жене која се жртвовала за свој народ и отаџбину заслужује свако поштовање - казао је над одром хероине пуковник Жељко Кузмановић, заступник команданта Друге копнене бригаде Војске Србије.
Љубица је сахрањена уз почасне плотуне, на дан када је пре 98 година Ужице ослобођено у Великом рату.
- Ужице враћа посмртне остатке великана, 1928. пренети су остаци народног трибуна проте Милана Ђурића, који је био сахрањен у Риму - казао је Милорад Искрин. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА