Најновије

ЛОВАЦ НА БРОЗА: Како смо покушали да смакнемо маршала!

Несуђени свештеник Радош Стевлић је уместо крста и молитвеника у руке узео оружје и пре пола века кренуо у борбу против Јосипа Броза Тита и комунизма.

Јосип Броз Тито (Фото: Јутјуб)

Како је рекао, још када је био дете, сматрао је да је оличење зла био Тито.
- Тито је био нека врста Зевса, врхунски бог који је био недодирљив. Мислим да је комунизам био најгори систем владавине од Адама и Еве - рекао је Стевлић.
Он наводи да се 1944. године догодило нешто што је променио ток његовог размишљања, а то је и оптужба да је четник, те претња комуниста да ће га убити. 
Три деценије касније, студент Теолошког факултета постао је део групе која се спремала да ликвидира југословенског маршала. 
- У Нујорку су били главни организатори, у Торонту браћа Станојевић, Ђорђе Граховић у Охају, Никола Живовић и ја смо били у Чикагу, Никола Каваја нас је повезивао. Нисмо користили телефоне, прислушкивања је било свуда - додао је Стевлић. Свој први бомбашки напад на Титову Југославију симболично су извели на Светог Саву 70-их година.  - Прва акција била је такозвана "Шест светосавских бомби". Шест бомби експлодирало је у исто време у свим конзулатима и амбасадама Југославије, у Њујорку, Торонту, Чикагу, Лос Анђелесу, Сан Франсциску и Кливленду - додао је он.  Међутим, оно о чему су брујали амерички медији био је покушај убиства југословенског маршала.  - Ми смо сматрали да је неопходно да се Јосип Броз Тито уклони. Најближи томе били смо када је долазио други пут у Америку у Филаделфији, онда смо имали снајперисте који су чекали да га скину за време хода од авиона до терминала - додао је Стевлић.  Група није имала успеха ни тада, ни када је Тито дошао у посету Белој кући јер је прилаз Титовом аутомобилу био немогућ.  Уследила су хапшења, суђења и дугогодишња робија због тероризма. Радош Стевлић одслужио је казну од десет година, иако и сам каже да је постојала могућност да добије максималних 65 година затвора.  Како каже, никада се не би вратио истим путем.  - Сви смо ми ударили главом у зид, зид је остао читав, а главе су попуцале - закључио је Стевлић. Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА