Најновије

САД спремају „авганистански сценарио“ и у Сирији?

Вашингтон је одлучио да се повуче из преговора са Русијом о решавању сиријске кризе и сада ће наставити са својим кључним циљем — променом режима у тој арапској земљи, написао је пензионисани пуковник Михаил Ходаренок за „Газету“.

Вашингтон (Фото: pixabay.com)

Иако су амерички званичници ублажили своју реторику против Дамаска у последњих неколико месеци, САД, према том аналитичару, никада нису напустиле своје првобитне планове за збацивање сиријског председника Башара ел Асада, упркос томе што им Русија стоји на путу.
„Руководство САД никада није отворено поменуло војни пораз Русије у Сирији као један од својих циљева, али га посматрају као имплицитни услов за рушење Асадовог режима и формирање нове владе у Дамаску, која би била под потпуном контролом Вашингтона“, рекао је он.
То не значи да су Русија и САД у сукобу. Према аналитичару, шансе за директну конфронтацију двеју водећих светских нуклеарних сила су минималне. То је разлог зашто ће се Вашингтон одлучити за вишедеценијску тактику коју је користио и током Хладног рата. „Када је реч о војним активностима, САД ће, као и током Хладног рата, снажно деловати преко других земаља и посредника. Америчко војно особље и обавештајци су ти који ’полирају‘ тактику и пружају подршку исламистима, слично као током Совјетско-авганистанског рата“, закључио је. Ходаренок је уверен да ће оружане сиријске побуњеничке групе које се противе Асаду добити „велику финансијску, војну и техничку помоћ“ из САД преко трећих земаља. Не може се искључити да ће побуњеници модерне системе противваздушне одбране малог и средњег домета добити преко посредника, укључујући и ФИМ-92 „Стингер“. Тај систем је развијен у САД, али се производи и у Немачкој и у Турској. Аналитичар такође сматра да би сиријски побуњеници могли да буду опремљени и америчким ракетама „земља-ваздух“ средњег домета MИM-23 „хавк“, као и француско-немачким системом кратког домета „Роланд“. „Заједно са електронским системима, то оружје ће у великој мери отежати операције Ваздушно-космичких снага Русије и Војног ваздухопловства Сирије“, истакао је он. Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА