Најновије

СЛОВАЦИ ТРАЖЕ ОД БРИСЕЛА: Одустаните од квота за мигранте!

Словачка жели да Европска унија одустане од предлога о расподели тражилаца азила и почне да ради на алтернативном плану, изјавио је данас словачки премијер Роберт Фицо, чија земља председава Унијом и поновио став да је систем трајних квота "политички мртав".

Роберт Фицо (Фото: ЈуТјуб)

Разговори са лидерима ЕУ потврдили су да обавезујуће квоте постају "политичко мртво питање", рекао је Фицо новинарима након састанка у Братислави са мадјарским премијером Виктором Орбаном, такође оштрим критичарем квота.
- Желимо да законодавни предлози Европске комисије одразе ставове премијера и председника који су јасно потврдили добровољност као основни принцип у питањима миграције - истакао је Фицо, чија земља председава Унијом до краја године и одговорна је за координисање агенде министарских састанака.
Он је додао да жели да министри унутрашњих послова почну да раде на алтернативи за предлог Комисије на састанку 13. октобра. Европска комисија је у мају предложила реформу такозваног Даблинског система азилских прописа ЕУ који је заснован на "праведном механизму" у складу са којим би свакој држави чланици била одредјена процентуална квота у односу на све тражиоце азила у блоку, с циљем да се олакша терет државама као што су Грчка и Италија, подсећа британска агенција. Бивше комунистичке источноевропске земље су се снажно успротивиле том предлогу и заложиле се за алтернативна решења на састанку шефова држава у Братислави прошлог месеца. На том састанку је немачка канцеларка Ангела Меркел признала пораз у једногодишњим напорима да се партнери Немачке у ЕУ убеде да прихвате мигрантске квоте и сложила се да се источноевропским земљама дозволи да показују "флексибилну солидарност" у облику слања трупа или новца на европске границе уместо да приме мигранте на своје територије. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА