Најновије

СМРТОНОСНИ МЕТЈУ: Број жртава урагана на Хаитију близу 500!

Број погинулих на Хаитију у удару урагана Метју данас је порастао на најмање 478, након што су пристигли подаци о жртвама са удаљених подручја Хаитија која су раније била одсечена од престонице Порт-О-Пренс, саопштиле су локалне власти.

Ураган Метју (Фото: Јутјуб)

Број жртава се свакодневно повећава, а још већи број људи је повређен, док се још око 61.500 налази у склоништима, саопштила је централна Агенција за цивилну заштиту Хаитија, а пренео Ројтерс.
Ураган Метју је на Хаитију иза себе оставио хаос, па су осим погинулих и повређених многи грађани остали без кућа, а потпуно су одсечени путеви ка неколико округа.
Хаити је често на удару природних катастрофа, будући да се налази на путањи урагана, а у јануару 2010. га је погодио разоран земљотрес који је уништио већи део престонице и иза себе оставио више од 250.000 мртвих.

Судар урагана „Метју” и „Никол” изазвао би катастрофу

Обалу америчке државе Флорида могла би да ударе два урагана - „Метју” који је опустошио Хаити и „Никол”, тропска олуја прерасла у ураган прве категорије, наводе данас амерички медији.
Прогнозе су да ће ''Метју'' накратко ударити у Флориду, али то није најгоре што може да се догоди, наводе медији.
После формирања урагана „Никол” на Атлантском океану, постоји могућност приближавања две ваздушне масе и такозваног Фуџивариног ефекта.
Према првим прогнозама, ''Метју'' је требало да се, по удару у Флориду, окрене према Атлантику, али уколико дође до контакта два урагана ситуација ће бити другачија.
Фуџиварин ефекат значи да два центра урагана круже један око другог и смањују удаљеност између подручја ниског ваздушног пристиска, преноси Индеx.хр
Ако се то догоди у овом случају, то би значило да ће се ''Метју'' окренути назад према Флориди и поново ударити у обалу.
Ураган ''Метју'' до сада је однео животе 339 људи, а амерички председник Барак Обама је прогласио ванредно стање у три америчке државе, поред Флориде узбуна је проглашена у Џорџији и Јужној Каролини. Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА