Најновије

ТРАМП ТВРДИ: Глобално загревање је "кинеска лаж"!

Међу милионима оних који су несрећни због чињенице да ће Доналд Трамп бити следећи председник Сједињених Америчких Држава, налази се и велики број научника уплашених због неколико забрињавајућих изјава које је Трамп рекао током кампање.

Доналд Трамп (Фото: Синхуа)

Забринутост лежи у страху од губитка посла, али и Трамповог утицаја на општу слику и стање науке и научних истраживања на тлу Сједињених Америчких Држава. 
Пре свега, присетимо се да је Трамп глобално загревање назвао "кинеском варком како би уназадила друге економије". То је забрињавајуће јер је Париски споразум о климатским променама потписан 2015. године сада у рукама човека који мисли да је глобално загревање лаж. 
Штавише, он је обећао да ће у име САД-а напустити тај споразум јер је "лош за америчко пословање". Подсетимо, Сједињене Америчке Државе су други највећи произвођач угљендиоксида, одмах након Народне Републике Кине. 
Такође, Трумп је за време своје кампање изнео мишљење о ветроелектранама назвавши их "ружним и штетним по људско здравље". 
Друго, будући председник Сједињених Америчких Држава рекао је да вакцине узрокују аутизам, што представља забрињавајући став најмоћнијег политичара на свету. 
Многи су људи скептични када је реч о употреби вакцина, иако не постоји доказ да оне узрокују неизлечиве болести, напротив – подручја са приметним одсуством навике вакцинисања деце бележе појаву болести за које се мислило да су искорењене. 
Управо због тога, Трампово мишљење је опасно јер охрабрује родитеље да не приступају вакцинисању, што може узроковати неповратне последице, не само за њих, већ и за локалну и ширу заједницу. 
Трећа бојазан лежи у његовој спремности да смањи буџет за научна истраживања, јер 45. председник САД-а није идентификовао ниједно подручје науке које би хтео да финансира из државног буџета. 
Његов будући потпредседник Мајк Пенс, конзервативац и религиозан човек, сматра да истраживање на пољу матичних ћелија представља "старомодну науку", док је 2001. године изјавио да пушење не изазива рак. Извор: klix.ba

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА