Најновије

ЗАПЕЧАЋЕНА СУДБИНА АЛЕПА: Ево шта је САА ослободила од почетка џихадистичких офанзива! (МАПЕ)

Сиријска арапска армија забележила је велики успех у Алепу, након што су џихадисти после две масовне офанзиве, у августи и октобру, успели да запоседну одређене територије на западу и југозападу града.

Алепо 12.11.2016. (Фото: Твитер/PetoLucem)

Предвођени јединицом за специјалне операције Тигрове снаге, борци САА и њихових савезника успели су да у потпуности зауставе офанзиве џихадистичке коалиције Џејш ал Фатах и поврате скоро сваки педаљ територије изгубљене током ових напада. На појединим деловима фронта, територија под контролом САА је чак и проширена у односу на август. Погледајте (плавом бојом) територију коју су сиријске снаге ослободиле од почетка џихадистичких офанзива:

И поред огромних губитака који се мере десетинама хиљада бораца током неуспелих покушаја да се пробије блокада источног Алепа, на западним територијама провинције Алепо и даље се налази велики број џихадиста. Овако изгледа тренутна мапа контроле у Алепу:

Како би спречили озбиљније прегруписавање ових снага и уклонили могућност нових напада на град, из оперативне команде сиријске војске одлучили су да се противнапад не заустави, већ да се крене у даље нападе на положаје Џејш ал Фатаха, а први приоритет је обезбеђивање пута за снабдевање сиријских снага с југа Алепа.  Ширење фронта према Рашидину 4:
Click to see the full-size map

У том циљу, већ током вечери или рано изјутра, након што је та област јуче и данас засута жестоким ударима руске и сиријске авијације, очекује се да ће јединице САА напасти приградска насеља Акраб, Рашидин 4 и Рашидин 5. Од успеха у овим операцијама директно зависи и успех наредног корака - напада на Кан Туман, стратешки важан град за контролу великог подручја провинције Алепо према Идлибу. Према незваничним информацијама, про-иранске снаге на терену (Хезболах, Лива ал Кудс и други) већ дуже време се спремају за операције према Кан Туману. САА је већ неколико пута покретала операције према овом граду, али су оне обустављане због потребре да се снаге распореде на друим жариштима. Кретање сиријских трупа у ослобађању Ал Асада и локација Кан Тумана:

Такође, очекује се да ће већи број бораца поново бити распоређен и на исток града, где ће наставити тешку урбану борбу за сваки педаљ густо насељених делова Алепа. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА