Најновије

ПРОБЛЕМИ У НАЈАВИ: Британци немају план за "брегзит"?

Британска влада нема свеобухватни план за излазак земље из Европске уније, објавио је ББЦ.

"Брегзит" (Фото: Синхуа)

Како се наводи, због подела које постоје у Кабинету, преговарачка стратегија можда неће бити усвојена у наредних шест месеци, показује меморандум који је процурео из Кабинета.
У меморандуму, који је достављен "Тајмсу" и у који је ББЦ имао увид, упозорава се да британска влада ради на 500 пројеката везаних за Брегзит и да би јој могло бити потребно 30.000 додатних чланова особља. 
Још, међутим, нема заједничке стратегије за иступање из Уније "због подела унутар Кабинета", наводи се у процурелом документу. 
Портпарол британске владе рекао је да то није владин извештај и да не признаје садржину тог документа, истакавши да је влада фокусирана на активности у реализацији Брегзита, преноси Ројтерс. 
У процурелом меморандуму, који је саставио неименовани консултант и који је датиран на 7. новембар, наговештава се да ће бити потребно још шест месеци да би влада одлучила шта тачно жели да постигне Брегзитом или да се усагласи кад је реч о приоритетима. 
У том извештају, под насловом "Нове информације о Брегзиту", критикује се премијерка Тереза Меј због склоности да "улази у одлуке и детаље како би сама решила ствар", наводе ББЦ и "Тајмс". 
"Тајмс" наводи да документ износи на видело поделе између министра спољних послова Бориса Џонсона, министра за Брегзит Дејвида Дејвиса и министра за међународну трговину Лајама Фокса с једне стране, и канцелара Филипа Хамонда и министра привреде Грега Кларка с друге стране. 
Британски лист наводи да се у меморандуму каже како је свако министарство направило план о евентуалним последицама Брегзита, као и план о излажењу на крај са "најгорим случајем". 
Премијерка Меј се нада да ће покренути Члан 50, што је почетак формалног двогодишњег процеса изласка из ЕУ, до краја марта 2017, али ББЦ тврди да поменути документ показује колико ће Брегзит бити "комплексан, тежак и пун изазова". Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА