Најновије

КИСИНЏЕР: Нећу се обраћати Трампу, Путин ће пратити развој ситуације

Бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер у интервјуу за „Атлантик“ признао је да је изненађен победом Доналда Трампа на изборима у САД.

Хенри Кисинџер (Фото: Синхуа)

"Мислио сам да ће Хилари победити“, рекао је Кисинџер и додао да је „феномен Трамп“ реакција великог дела унутрашњих савезних држава САД-а на нападе интелектуалних и академских заједница на њихове вредности.
Шта победа Доналда Трумпа значи за улогу САД-а у свету? 
"Могло би нам омогућити да постигнемо кохеренцију између наше спољне политике и ситуације у земљи. Очито постоје разлике између перцепције јавности о спољнополитичкој улози САД-а и перцепције коју о томе имају елите. Мислим да нови председник има прилику да помири те ставове. Али, на њему је да ту прилику зграби". 
Што мислите о Трумповој компетентности и озбиљности? 
"Требало би стати с дебатом о том питању. Он је изабрани председник. Морамо му пружити прилику да развије своју филозофију". 
Хоћете ли му ви помоћи? 
"Ја му се нећу обраћати, али то је био мој приступ према свим председницима откако сам напустио своју функцију. Ако ме замоли да дођем, одазваћу се". 
Која је ваша највећа брига везана уз глобалну стабилност након ових избора? 
"Да ће стране државе реаговати у шоку. Ипак, мислим да постоји могућност да ће се отворити неки нови дијалози. Ако Трамп каже америчким грађанима "Ово је моја филозофија спољне политике" и неке од његових политика не буду идентичне с онима које смо имали пре, али деле исте циљеве, тада је могућ континуитет". 
Како ће Кина реаговати? 
"Прилично сам сигуран да ће Кина прво размотрити своје опције, а верујем да ће и Русија тако реаговати". 
Мислите ли да је Трамп Путинов апологет? 
"Не. Мислим да је упао у одређену реторику јер је Путин рекао неколико лепих речи о њему, тактички, па је мислио да треба одговорити". 
Мислите ли да је њихов однос на било који начин унапред договорен? 
"Не". 
Дакле, сматрате да нема шансе да ће Русија краткорочно искористити ову ситуацију? 
"Више је вероватно да ће Путин гледати како се ситуација развија. Русија и САД се сусрећу у неким подручјима у којима ниједна држава не контролише све елементе, као у Украјини и Сирији. Могуће је да ће се неки учесници у тим сукобима осећати слободнијима у смислу предузимања одређених акција. Путин ће тада чекати да види какве су му опције". 
Значи постоје неке шансе за још више нестабилности? 
"Ја бих одговорио уопштено: сматрам да је већина спољне политике у свету била у одређеном суспендованом стању задњих 6 до 9 месеци, чекајући исход наших избора. Управо су гледали како пролазимо кроз унутрашњу револуцију и жеља им је да је проуче кроз неко време. Али у одређеном тренутку сами догађаји ће иницирати доношење одлука. Једини изузетак овом правилу биће различите недржавне групе које потенцијално имају жељу да изазову америчку реакцију која ће ослабити нашу глобалну позицију". 
Претња од ИД је сада већа? 
"Недржавне групе могле би проценити да ће Трамп на терористички напад реаговати на начин који одговора њиховим циљевима". 
Како ће реаговати Иран? 
"Иран ће вероватноо исправно проценити да је нуклеарни споразум угроженији него што је био, али ће демонстрирати резолутност чак и под притиском, а све време ће проучавати Трампа. Нико не зна много о његовој спољнојј политици, стога ће сви ући у период проучавања. "Манија проучавања" је можда исправнији термин". 
Шта бисте саветовали Трампу, како би требало да се представи свету? 
"Прво, морао би показати да је дорастао познатим изазовима. Друго, требало би да да до знања да размишља о еволуцији тих изазова. Председник не може побећи од одговорности да зацртава смер, односно да одређује што желимо постићи, што желимо спречити и зашто. Да би то учинио, треба да анализира и размишља", закључио је Кисинџер.
Извор: Jutarnji.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА