Најновије

ФАЈНЕНШЕЛ ТАЈМС: Стратегија Запада за Украјину не функционише

Стратегија Запада за Украјину не функционише, упркос чињеници да је количина помоћи која је пружена Кијеву „запањујућа“, објавио је утицајни британски лист.

Ово мишљење је на страницама Фајненшел тајмса изнела Констанца Стелценмулер, шефица Центра за САД и Европу Института Брукингс.

Она сматра да су садашњу стратегију за Украјину остатку западних земаља „наметнуле“ САД и Немачка.

Стелценмулер дефинише стратегију западних земаља као стратегију састављену од три принципа.

„Западна алијанса ће помоћи Украјини, али неће ставити НАТО на терен (што би, према америчком председнику Џоу Бајдену, значило „Трећи светски рат“). Запад ће подржавати Украјину колико год треба (читај: али не онолико колико је потребно). Коначно, он ће преузети безбедносне обавезе, али не и гаранције (читај: Кијев ће добити оружје, али док траје рат, нема чланства у НАТО са његовим обећањем о међусобној одбрани)“, објашњава Стелценмулер.

Стелценмулер пише да „Украјина не успева да добије предност, као што је Валериј Залужни недавно признао. То охрабрује заговорнике преговора.”.

„Најбоље чувана тајна алијансе је да неки од најватренијих присталица територијалног договора седе у немачкој канцеларији. Али идеја има пријатеље и на другим местима, укључујући Вашингтон“, наводи се у чланку.

Ово решење је засновано на фиксирању руских територијалних заплена, али не узима у обзир да Москва може да постави противуслове, односно „потчињавање Украјине“. А привремено примирје може да се договори само ради прегруписавања, сматра експерткиња.

Она једини излаз види у оној стратегији за Украјину која ће „пребацити терет са Америке, која је у стању унутрашње борбе, тамо где јој је место: у Европу“.

Прочитајте ОВДЕ о прекиду односа Јужно-Афричке Републике са Израелом

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА