Најновије

ШТА СРБИ И ХРВАТИ КАЖУ НА ОВО: Територија између Србије и Хрватске постаје држава?

Либерланд, самопроглашена држава између Србије и Хрватске на путу је да постане призната држава, тврди њен оснивач и председник Вит Једличка. Он последњих годину и по дана покушава да створи и развије дипломатске односе ове територије са различитим државама.

Оснивач и председник самопроглашене државе Либерланд, Вит Једличка (Фото: Јутјуб)

Када је Једличка 13. априла 2015. године прогласио државу Либерланд, на ничијој земљи између Србије и Хрватске, и постао њен први председник, многи су то схватили као шалу. Он је, међутим, веома озбиљан у својој намери да Либерланд постане призната држава, пише "Daily Beast".

Како створити државу?

Претражујући термин "ничија земља" на "Википедији", Једличка је открио територију површине седам квадратних километара. За ту територију су, објаснио је потом, и Србија и Хрватска рекле да им не припада. У то време Једличка се бавио политиком у Чешкој, где је био члан Странке слободних грађана. Након открића "ничије земље", Једличка, његова супруга и пријатељи заболи су заставу на територији на западној обали Дунава између Србије и Хрватске и потом га изгласали за председника.
- Учинили смо све по правилима. То је била ничија земља - рекао је он.
Да би Либерланд постао права држава, потребно је много више од пуког проглашења, али Једличка оцењује да су на правом путу. Недавно је гостовао у Босни на Фестивалу слобода у Сарајеву.
- Велика ми је част да сам овде данас и да представљам Либерланд. Управо сам стигао из Бразила, где сам се уверио да Либерланд ужива велику популарност широм света, која још расте јер смо сви жељни промена које воде ка просперитету и слободи - казао је Једличка у уводном излагању.

Шта квалификује суверену државу?

Према Конвенцији у Монтевидеу, постоје четири критеријума који дефинишу државу: стална популација, дефинисана територија, сопствена влада и способност односа са другим државама.
Либерланд има дефинисану територију, ону на коју, како напомињу Либерланђани, ни Србија ни Хрватска не полажу право, а има и своју владу.
Габријел Росман, професор социологије са Калифорнијског универзитете у Лос Анђелесу каже да "ничија земља или терра нуллиус, која никоме не припада, може да припадне оном ко положи права на њу, што је у овом случају Либерланд". - Либерланд има способност да води своју територију... Има нацрт устава, правосуђе, валуту, (веома активног) председника, кабинет и софистицирани процес добијања држављанства. Макар на папиру, ако не још у пракси, Либерланд има све неопходне компоненте модерне либерално-демократске државе - сматра Росман. Либерланд има председника, потпредседника, министре, конзуле и представнике широм света. - Градимо дипломатске мреже. Тренутно имамо 80 функционалних канцеларија широм света - каже Једличка. Иако још ниједна држава није признала Либерланд, на сајту "Либерланд пресс" објављено је да су неки пољски посланици предлагали признавање. Једличка је рекао да је "припритет осигурања признавања независности од других земаља". - Планирам неколико интересантних дешавања који ће помоћи званичном признању државе. То је наш план за ову годину. Постоји велики број земаља који је пријатељски настројен према нама - каже он. Међутим, остаје ту и последњи део слагалице – стална популација.

Зашто нико не живи у Либерланду?

Иако је око 425.000 људи пријављено за држављанство, од чега је 107.475 оцењено подобним за држављанство, нико заправо не живи у Либерланду. Људи дођу и оду, преноће у Либерланду, али нема становника. У Либерланду то објашњавају речима да је то зато што "хрватска полиција жели да спречи људе да се ту населе и стално их хапсе". И сам Једличка провео је две ноћи у хрватском затвору. Он се нада да ће људи, ипак, ускоро моћи да се населе у Либерланду. Држављанство ће коштати 10.000 долара у биткоинима, што је представљено као национална валута ове земље, али за сада га имају само дипломате Либерланда, док посетиоци добијају почасно држављанство. Једличка каже да ће можда написати књигу о томе како се оснива држава. - Верујем да је боље за људе да постоји што више држава и више избора - каже он.

Шта мисле Хрватска и Србија?

Либерланд има копнену границу са Хрватском, чије је Министарство спољних послова саопштило да је та територија предмет преговора са Србијом, заједно са још неким деловима, а да је она тренутно под надзором хрватске полиције. С друге стране, Министарство спољних послова Србије је рекло да Либерланд не крши њене границе, али и да тај пројекат види као нешто неозбиљно. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА