Најновије

КОНТРОВЕРЗНИ САУДИЈСКИ ПРИНЦ СЕ НАОРУЖАВА? Сателитски снимци близу Ријада открили нешто забрињавајуће

Војне базе које се налазе дубоко у Саудијској Арабији највероватније служе за тестирање и производњу балистичких ракета, оценили су британски и амерички стручњаци на основу сателитских снимака.

Саудијски принц са Макроном (Фото: Јутјуб)

Сарадник Института за међународне студије Мидлбери у Монтереју Џефри Луис каже да је улагање у ракете најчешће повезано са интересовањем у нуклеарно наоружање. 

"Био бих мало забринут ако би смо потценили амбиције Саудијаца на овом пољу", рекао је Луис након детаљне анализе сателитских снимака.

Снимци су најпре објављени у Вашингтон посту, и приказују објекат у граду Дауадми, око 230 километара од Ријада, који је довољно велик за изградњу и пуњење балистичких ракета.

На снимку се види и штанд ракетног мотора у углу објекта на којем је ракета постављена на своју страну и тестирана на месту, а како кажу стручњаци таква тестирања су кључна за земље које покушавају да произведу ракете.

Према речима Луиса, саудијски штанд веома је сличан дизајну који користи Кина, мада је мањи, и додао да подршка Кине није изненађујућа, јер је недавно Кина продала војне дронове Саудијској Арабији и другим блискоисточним земљама.

Сумње да Саудијска Арабија прави такав ракетни програм додатно је подгрејао принц Мухамед бин Салман који је казао да та земља неће оклевати да произведе нуклеарно оружје уколико Иран то учини. 

Такав програм додатно би могао и да заоштри односе Саудијске Арабије са САД, будући да су већ поремећени након убиства саудијског новинара Џамала Кашогија.

Ево коме је САД поверила извођење државног преврата у Венецуели! Мадуро не седи скрштених руку, као ни Русија… Прочитајте ОВДЕ све о томе.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Подаци о наоружању Саудијске Арабије.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА