Најновије

У средишту планете Плутон лежи залеђени океан?

Научници су анализом слика прикупљених током програма „Нови хоризонти” изнели претпостaвку да у средишту Плутона, до 2006. године сматраног за планету, лежи океан, пренеле су светске агенције наводе текста објављеног у часопису „Природа” (Nature).

Плутон (Фото: Јутјуб)

Подземни океан одговара количини целокупне водене површине на нашој планети и за сада без чврстих доказа потенцијално је извориште живота.
„Течна вода је један од основних састојака за живот, али морамо бити опрезни”, изјавио је Френсис Нимоа са Универзитета Калифорнија из Санта Круза. Његов колега са МИТ-а Ричард Бинзел истакао је да Плутон са својим леденим прекривачем тешко да може да буде главни кандидат за живот, и рекао је – „никад не реци никад”.
Како је пренео Ројтерс за сада недефинисана водена површина вероватно мешавина бљузге и леда лежи између 150 километара испод површине леда и дубока је око 100 километара.
„Природа је креативнија него што можемо да очекујемо па идемо даље у истраживањима”, рекао је Бинзел.
Плутон је 40 пута удаљенији од Сунца у односу на Земљу и садржи довољно радиоактивне топлоте акумулиране још у времену настанка – пре 4,6 милијарди година. Међутим, то је и аргумент да је вода, ако је икада било, могла до данас да остане у течном стању.
Професор Нимо додао је да довољна количина стеновите структуре овом небеском телу, које је 2006. године класификовано у нову класу објеката – патуљаста планета, обезбеђује да је ипак један контигент воде остао сачуван у њеном средишту.
„Нарочито ако садржи висок проценат амонијака који делује као антифриз”, појаснио је научник јер је површина Плутона залеђена.
До прилично фрапантног сазнања дошло се фокусирањем на широки басен назван „Спутник планитија” смештен у близини Плутоновог екватора. Модели добијени компјутерском анимацијом навели су научнике на закључак да је настао услед ударца другог тела и да је испуњен ледом.
До ових сазнања дошло се током програма „Нови хоризонти” у оквиру ког је 2006. године лансирана летелица са космодрома Кејп Канаверал на Флориди. Летелица је пришла Плутону јула прошле године и наредна три месеца интензивно посматрала и снимала површину. Током облетања Плутона вршена су мерења површине патуљасте планете.
Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА