Најновије

ШТА СУ ЧЕТИРИ "С" НА ГРБУ СРБИЈЕ: Не значи "Само слога Србина спасава"

Четири слова "С" су чест мотив у историји српске хералдике. Изворно, преузета су из Византије, а на нашим просторима први су га на свом грбу носили Мрњавчевићи. На српски грб ставио их је деспот Стефан Лазаревић, након што је постао византијски деспот 1402. године.

Српство (Фото: Јутјуб)

На грбу обновљене Византије налазила су се четири слова "β" која имају идентичан облик са ћириличним словом "В". Реч је о акрониму мотоа династије Палеолог тј. мотоа Византије: "Цар Царева, Царује над Царевима“ ("Βασιλεὺς Βασιλέων, Βασιλεύων Βασιλευόντων“). 
Овде се мисли на Исуса Христоса - цара небеског, који царује над свим царевима света.
Деспот Стефан је увео варијацију овог грба и уместо четири "β" ставио четири "С". Визуелно изгледали су скоро идентично, а реч је била о почетник словима имена Срба.
Крст са оцилима је, уз двоглавог белог орла, најзначајнија хералдичка фигура која чини традиционални грб наше земље, а ево и објашњења његове симболике
Србија у средњем веку није имала свој посебан државни (земаљски) грб јер се сматрало да су застава и грб владара симболи државе којом он влада, а крст са оцилима између кракова почео је да се приказује као грб Србије тек у Илирским грбовницима с краја 16. века.
Из фиктивне хералдике овај грб преселио се у српску практичну хералдику 18. века и представља грб или део грба Србије све до наших дана.
Извор: Dnevno.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА