Најновије

УСВОЈЕНЕ ИЗМЕНЕ КРИВИЧНОГ ЗАКОНИКА: Кажњиво негирање геноцида, прогањање, полно узнемиравање...

БЕОГРАД - Скупштина Србије усвојила је измене Кривичног законика којима се уводи ново кривично дело по којем се кажњава негирање геноцида и ратних злочина.

Скупштина Србије (фото Јутјуб)

Неопходно је да геноцид или ратни злочин буду утврђени правоснажном пресудом суда у Србији или Међународног кривичног суда. На овај начин испуњавамо обавезу из одлуке Савета ЕУ.
Највеће измене тичу се кривичних дела у привреди, а уведена су и нова кривична дела, попут прогањања - угрожавања нечије сигурности путем друштвених мрежа.
Постоји и кривично дело принудно закључивање брака.
Ко осакати спољне делове женског полног органа казниће се затвором од једне до осам година. Под то кривично дело обухваћена је и ставка да ко наведе жену да се подвргне сакаћењу свог полног органа или јој у томе помогне казниће се затвором од шест месеци до пет година.
Казна затвором од две до 10 година предвиђена је уколико услед насталих повреда жена премине.
Кривично дело "прогањање" биће кажњиво до три године затвора, а ако дође до најтежих последица казна, уз новчану, може да буде и до 10 година.
Под прогоњењем се сматра да појединац који је дао себи слободу да било непознату или познату особу уходи, шаље јој писма или поруке различитог карактера и слично.
Кривично дело полно узнемиравање је кажњиво када послодавац позове запосленог или запослену и према њему се понаша ласцивно, било вербално било невербално. То неће моћи да се ради ни на јавном месту.
За то кривично дело предвиђена је новчана казна, или затвор до шест месеци, док за принудни брак Кривични законик предвиђа казну затвора до три године.
Када је реч о кривичним делима против привреде, има седам нових кривичних дела.
Нова кривична дела су преваре у обављању привредне делатности, злоупотреба поверења у обављању привредне делатности и злоупотребе у поступку приватизације.
Значајна измена јесте декриминализација два кривична дела против привреде.
Прво дело је злоупотреба овлашћења у привреди, а друго издавање чека и коришћење платних картица без покрића.
Банкама стоје на располагању техничке и организационе могућности којима се може онемогућити коришћење кредитних и дебитних картица без покрића, што значи да је могућа друга врста санкција, тако да кривично-правна заштита више није нужна.
Измењени су и допуњени одговарајући чланови Кривичног законика којима су предвиђена кривична дела одузимање малолетног лица и промена породичног стања.
Тиме је проширена кривично -равна заштита новорођене деце, како би се убудуће могли кривично-правно гонити сви за које постоји сумња да су одговорни за нестанак беба из породилишта.
Пооштравају се и казне за кривична дела недозвољени прелазак државне границе и кријумчарење људи.
Недозвољени преласци границе и кријумчарење људи знатно су учестали од почетка мигрантске кризе. Циљ пооштравања казне јесте да се спречи искоришћавање људске несреће миграната.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА