Најновије

Вулин: Држава изашла са заокруженим одговором на насиље

Нема разумљивог насиља, нема прихватљивог насиља и први пут, држава jе изашла са заокруженим, организованим одговором на насиље, као и са превенциjом, изjавио jе данас министар за рад, запошљавање, борачка и социjална питања Aлександар Вулин.

Министар рада Александар Вулин стигао је да се замери послодавцима (фото Јутјуб)

"Закон о спречавању насиља у породици делуjе превентивно, починилац насиља зна шта га чека уколико уради недозвољену радњу, зна да неће проћи некажњено и да за његово понашање неће бити оправдања", рекао jе Вулин на конференциjи "Искључи насиље".
Према његовим речима, починилац насиља зна да се држава са свим своjим капацитетима ставља у функциjу одбране живота и достоjанства сваког човека.
"Нема већег поништења достоjанства од насиља и од некажњеног насиља, без обзира над ким се врши", подвукао jе министар и додао да jе држава овим законом и понашањем више него jасно рекла да нема прихватљивог насиља.
Oн истиче да држава на таj начин препознаjе проблем и хоће да га реси, као и да сада нема више простора ни за добровољност, нити за арбитрарност, jер, држава jе jасно одредиа сваком од кључних учесника у борби против насиља у породици шта jе његова улога и по први пут одредила и могућност кажњавања државног службеника коjи не врши своjу функциjу.
"Нема неодговорних, нема никога ко може да окрене главу, сви смо одговорни. Закон на изузетан начин штити жртву, не доводи jе у позициjу да она мора да буде та коjа ће на себе преузети, од доказивања, па до свих других терета коjи од жртве праве особу у већем проблему од починиоца", рекао jе Вулин.
Kаже и да Закон врло jасно препознаjе на коме jе шта, како и и коjи органи се мораjу изборити и сваком одређуjе место у систему, коjи мора да функционише.
Kао jедан од главних проблема са коjим се жртве породичног насиља суочаваjу, Вулин jе навео економску слабост, уколико jе насилник таj коjи jе економски jачи и коjи и на таj начин израбљуjе жртву и држи jе у подређеном положаjу.
"Држава jе по први пут у акционом плану за запошљавање предвидела да жртве трговине људима и жртве породичног насиља имаjу приоритет при заошљавању, односно да послодавац добиjа субвенциjе за запошљавање жртава трговине људима и жртава породичног насиља. Tо jе начин да организована држава, од почетка до краjа, испрати жртву, помогне jоj да више то не буде", рекао jе министар.
Закон нас, каже министар, неће учинити људима, а борба против насиља jе људска особина, коjа ће помоћи да "оне међу нама коjи су нељуди", казнимо, издвоjимо, препознамо, учинимо доступним свима, да свако разуме колика jе дубина тог зла. 
"Насиљу се морамо супротставити и против њега борити. Нико не заслужуjе да буде жртва и сви морамо да разумемо да нема ниjедног оправдања за насиље. Закон ће нам помоћи да разумемо и да свако од нас зна да нема оправдања да окренемо главу када умире дете, или нечиjе достоjанство, а свако насиље jе смрт нечиjег достоjанства", рекао jе Вулин. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА