Најновије

КОРИСТЕ КОНФУЗИЈУ ПОСЛЕ ИЗБОРА: Амерички Конгрес, на мала врата, уводи зону забране летова у Сирији?!

Вашингтонски "јастребови" покушавају да прогурају своје планове за наставак Сиријског рата и тако будућег председника ставе пред свршен чин.

Конгрес кува наставак рата у Сирији (Илустрација: Правда)

Конгрес САД-а је 15. новембра усвојио резолуцију да наметне зону забране летова над Сиријом, за шта стручњаци упозоравају да може резултирати ратом између САД-а и Русије. Ова резолуција значи да Америка сада може да обори руске ратне авионе који делују у региону. Како извештавају амерички независни медији, користећи конфузију након председничких избора, кључни ратни хушкачи у Конгресу су почели да формулишу планове да повећају сукоб. Док су сви били ометени избором Трампа, шест "јастребова" искористило је прилику на седници и суспендовали су "нова правила" да би донели ову резолуцију. Резолуција обухвата и Секцију 303, под називом: Процена потенцијалне ефикасности и услова за успостављање сигурне зоне или зоне забране летова у Сирији. Како преноси Конзорциум њуз "Крајем дана, 15. новембра, недељу дана након америчких избора, сазван је Конгрес на посебној седници на којој су суспендована нормална правила како би Кућа могла да спроведе Резолуцију 5732, позивајући на интензивирање већ оштрих санкција Сирији, наметање 'зоне забране летова' унутар Сирије (како би спречили сиријску владу од летења) и појачавање напора да се поднесе кривична пријава против сиријских званичника…".
Најупечатљивије, резолуција позива на процену и израду планова САД-а да наметну "зону забране летова" унутар Сирије, суверене државе, практично је ратни акт који би прекршио међународно право као акт агресије. Резолуција, такође, оставља могућност војсци САД-а да обара руске авионе. Суспензија правила процедуре, званично, требало је да буде искоришћена за "не контраверзне" законе као што је именовање поште, али ова мала група законодаваца ју је брутално злоупотребила. Током 40-минутне "дебатне" седнице између шест законодаваца прогуран је предлог закона у чијем се образложењу наводи да Обамина администрација "седи и не ради ништа" док се насиље погоршава, а да Асад "убија милионе својих грађана". Ипак, комитет за домаће законодавство анализирао је Резолуцију 5732 и открио да би она могла да отежа мировни споразум.
Ратни хушкачи у америчком Конгресу сигурно ће наставити да форсирају ову резолуцију. У прилог им иде да сада имају већину у свим законодавним установама Вашингтона, али и конфузија која и даље траје у "транзицији" власти између Доналда Трампа и Барака Обаме, пре свега због неодређености спољнополитичких циљева будућег врха САД-а. Доналд Трамп је говорио против промене сиријског режима, али с обзиром на његово понашање, о стварном положају његове долазеће администрације можемо само да нагађамо. Трампов избор генерала потпуковника Мајкла Флина за саветника за националну безбедност није добар предзнак. Раније овог месеца Флин је снажно подржао турског председника Ердогана, сугеришући да је он под опсадом "радикалног Ислама" и да му је очајнички потребна помоћ. Чинило се да је Флин одбацио Ердоганов обрачун са политичким дисидентима и сумњиве околности покушаја државног удара који је омогућио Ердогану да учврсти своју моћ. Извор: webtribune.rs, Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА