Најновије

Односи Србије и САД: Да ли ће и колико то коштати Србију?

Вербални рат министара у Влади Србије са америчким амбасадором Кајлом Скотом одвео је позиције две земље на најудаљенију тачку у последњих неколико година, мада се и једна и друга страна јавно куну да су "односи у успону".

Вучић са америчким амбасадором Кајлом Скотом (Фото: srbija.gov.rs)

Покушаји пеглања штете не значи да изјаве српских министара неће бити "нотиране" и упамћене. Сада се намеће питање - да ли ће и колико то коштати Србију? Ако је "успон" овакав, како ли тек изгледа пад?
У испуцавању оптужби предњачи Александар Вулин, министар за рад и социјалну политику. Најпре је амбасадора САД у Србији Кајла Скота повезао са случајем оружја пронађеним у Јајинцима, да би истог дана "атерирао", објашњавајући да није мислио на Скота, већ да поједини службеници амбасаде дају "погрешне сигнале". Ово није први пут да се заоштрава реторика између две земље, каже Обрад Кесић, шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону и политички аналитичар. Тога је било, каже, и када се догодило рушење у Савамалој, али и са претходним амбасадором САД у Србији. - Додуше, Вулинове изјаве јесу можда најдиректније до сада - каже Кесић. Кесић сматра да до краја године не треба очекивати крупне кораке, јер је актуелна администрација у Белој кући одлазећа. А после избора ће се у Белој кући Балканом бавити нови људи јер долази нови председник. - Ако се овакве ствари и реторички напади наставе, можда у перспективи буде промена - прича Кесић. Са становишта САД, каже Кесић, Вашингтон је задовољан односима са Србијом. Као кључне истиче три ствари: борба против тероризма, руски утицај и Косово. - У вези са тероризмом немају замерки. Када је у питању однос са Русијом, прихватили су реалност и задовољни су што на српској страни постоји равнотежа све док ЕУ нема алтернативу. Задовољни су и Бриселским споразумом. Додуше, хтели би да се ствари брже дешавају, али већу кривицу за то виде у Приштини - прича Кесић. Веома је важна и једна наизглед споредна ствар - случај браће Битићи, у вези с којим САД имају очекивања, али резултата за сада нема. Нинослав Стојадиновић, бивши амбасадор Србије у Шведској и БиХ, каже за “Блиц” да није добра пракса у дипломатији и међунардоним односима "препуцавање" званичника земље пријема, у овом случају Србије, и амбасадора страних земаља. - То дефинитивно није добро за односе две земље, али и за позицију земље пријема у међународној заједници. Нарочито имајући у виду да се овде ради о представнику најутицајније земље на свету - каже Стојадиновић. Стојадиновић, ипак, објашњава, да није реткост да амбасадори користе прилику да коментарису унутрашња дешавања у земљама пријема и да се од тога не може побећи. - У конкретној ситуацији, премијер Вучић и амбасадор Скот дају прилично избалансиране изјаве о помирењу и истичу да су односи добри и у успону. Али, гласноговорници премијера и поједини министри дају недопустиве изјаве у којима оптужују амбасадора Скота, а тиме и администрацију САД, да се мешају у унутрашње ствари. Ово дефинитивно може да утиче на билатералне односе две земље, али и положај Србије у међународној заједници, а ту мислим и на ЕУ и Уједињене нације - каже Стојадиновић.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА