Најновије

ХРВАТИМА БИТНИЈИ АМЕРИЧКИ ИНТЕРЕС: Одбили кинеску понуду вредну милијарде долара!

Јуче је у Риги, главном граду Латвије, одржан 5. састанак шефова влада земаља централне и источне Европе и Кине (16+1), преноси службена страница страница кинеске владе.

Андреј Пленковић (Фото: Синхуа)

Кинеска делегација је на челу са премијером Ли Кећиангом дошла како  би се договориле смернице за сарадњу између Кине и земаља средње и источне Европе.
На самиту су, уз Ли Кећианга, учествовали премијер Летоније Марис Куцинскис, премијер Албаније Еди Рама, БиХ је представљао председник Вијећа министара Денис Звиздић, потом је био премијер Бугарске Бојко Борисов, премијер Хрватске Андреј Пленковић, премијери Чешке и Естоније, премијер Мађарске Виктор Орбан, премијер Литваније, премијер Македоније Емил Димитријев, премијерка Пољске Беата Шидло, Румуније, премијер Србије Александар Вучић, премијер Словачке Роберт Фицо, премијер Словеније Миро Церар и заменик премијера Црне Горе Вујица Лазовић.
Били су и представници других страна, укључујући Аустрију, Белорусију, Европску банку за обнову и развој, ЕУ, Грчку и Швајцарску, који су на састанку учествовали као посматрачи.
На састанку је речено да је приметан напредак и виде се резултати сарадње између Кине и земаља средње и источне Европе од оснивања формата "16+1" 2012. године, а Кина је похвалила спровођење средњорочног плана и смернице за сарадњу између Кине и средње и источне Европе.
Хрватску делегацију је водио премијер Андреј Пленковић, а она са Кином није договорила никакав уносан посао, нити је потписала било какав конкретан пројекат. Све што је хрватски премијер Пленковић успео да "постигне" је потписивање Меморандума о разумевању о сарадњи на подручју лука и лучких индустријских паркова. Договор две државе ће, наводно, поспешити сарадњу између трговачких друштава држава у подручјима улагања, изградње, осавремењивања и управљања лукама, као и развој, изградњу и управљање лучким индустријским парковима, улагањима у пројекте, као и изградњи железница, аутопутева, логистике и складиштења у вези са лукама и лучким индустријским парковима и другим подручјима "о којима се усагласе".
Све у свему, врло жалостан наступ новог хрватског премијера, а да не говоримо о томе да није постигао ништа, што је било и за очекивати од бриселског апаратчика, који никако не може да се назове "лидером" Хрватске. Извор: altermainstreaminfo.com.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА