Пасуљ је једно од омиљених јела многих – лако се спрема, хранљив је и здрав, а уз све то се и врло лако спрема.
Али, рецепт који користе монаси у Хиландару заиста је нешто посебно и требало би обавезно да га пробате!
Светогорци за припрему користе пасуљ, воду, маслиново уље, црни лук, парадајз, млевену паприку, бибер, со и сушене зачине.
Припрема: Пасуљ отребити и опрати, ставити у лонац и сипати онолико воде колико треба да се пасуљ прекрије. Кувати на високој температури и пазити да не загори.
Док се пасуљ кува, у тигању на маслиновом уљу испржити неколико главица крупно сеченог црног лука. Издинстати, па додати исецкан парадајз, млевену паприку и остале зачине.
Скуван пасуљ прелити овом запршком, добро измешати, па ставити у загрејану рерну да се мало запече. Пећи док се одозго не ухвати корица.
Извор: beograd.in