Најновије

Шутановац и Радуловић имају кандидата, али морају да га наговоре да се кандидује

Лидери ДЈБ и ДС Саша Радуловић и Драган Шутановац гледају у Вука Јеремића као најозбиљнијег потенцијалног кандидата опозиције на предстојећим председничким изборима.

Драган Шутановац (Фото: Јутјуб)

Ипак, његова кандидатура далеко је од извесне, а да би до ње дошло, неколико ствари треба да се поклопи. Председници две најјаче опозиционе странке Саша Радуловић и Драган Шутановац одлучили су да се самостално договоре око кандидата за председничке изборе, а да затим о подршци разговарају и са осталим опозиционим партијама.
Они су се до сада неколико пута састајали, а главна тема били су избори за председника Србије, који се одржавају на пролеће следеће године. Извор наводи да су Радуловић и Шутановац причали генерално о изборима, али и о шансама Вука Јеремића уколико би се кандидовао.
- Закључак је да Јеремић имао највеће шансе за озбиљан резултат у односу на све остале потенцијалне кандидате опозиције који су се помињали у јавности. За његово учешће у председничкој трци посебно је "загрејан" Радуловић, али не зависи све од њега. Јеремић још није донео одлуку - наводи наш саговорник. Шта би бившег министра спољних послова могло да одговори од учешћа на председничким изборима и зашто се и даље колеба? За једног младог политичара из Србије Вук Јеремић има одличну каријеру - био је српски шеф дипломатије, председавајући Генералне скупштине УН и други у трци за генералног секретара најмоћније међународне организације на свету. Председник је невладине организације ЦИРСД. Питање је да ли би Јеремић хтео да ризикује својом кандидатуром за председника, јер ће на другој страни сигурно бити кандидат СНС, који је унапред одређен за фаворита. - Јеремић свакако не би желео да буде "вечити други" и у трку ће ући само ако буде уверен да има шансе за победу. Такође, код њега постоји дилема и да ли уопште жели да га кандидују странке или да уђе у изборну трку као представник групе грађана - наводи наш саговорник. Као озбиљан политички играч, Јеремић жели и озбиљну кампању за председничке изборе, а у њу се не улази без минимум неколико милиона евра. Питање је, међутим, да ли су опозиционе партије, а пре свега ДЈБ и ДС, који је годинама у блокади, у могућности да толики новац обезбеде. Председник ЦИРСД-а је према последњим истраживањима у самом врху међу домаћим политичарима, али је неизвесно да ли би се та подршка прелила и на гласању за председника Србије. О Јеремићу се позитивно изјашњавају и бирачи СНС, који би се у највећем броју вероватно определили за кандидата напредњака. Срђан Богосављевић, директор "Ипсос стратеџик маркетинга", каже за "Блиц" да Јеремић има добар рејтинг и да је "као кандидат потентан", али да ДЈБ и ДС немају довољно велику подршку да би са њим изгурале други круг. - То су две странке које су на последњим изборима имале у збиру око десет одсто, а то није бог зна шта. У случају да се кандидује испред ДЈБ и ДС, Јеремић би се потрошио - закључује Богосављевић. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА