Најновије

РЕНЦИ ОШТРО КРИТИКУЈЕ БРИСЕЛ: Време диктата је прошло!

Италијански премијер Матео Рензи поновно је оштрицу критике уперио према "диктату" Брисела настављајући полемику с Европском комисијом, а пре референдума који ће бити пресудан за његову политичку будућност.

Матео Ренци (Фото: Синхуа)

"Време диктата је прошло", рекао је Ренци на скупу у Алессандрији, који је део кампање за уставни референдум 4. пдецембра.
Раније је председник Европске комисије Џен-Клауди Јункер на сталне критике италијанског премијера на "функционисање Брисела" узвратио кратко: "Баш ме брига!"
Ренци већ неколико дана, усред кампање за спорни референдум, непрестано критикује европске институције.

Уставним изменама до реформи

Најављеним референдумом, Ренци намерава променити Устав како би добио одрешене руке да проведе наставак реформи у држави.
Ако већина бирача заокружи "да", потребне уставне измене омогући ће драстично смањење моћи горњег дома парламента, којег Ренци и његова странка сматрају главним узроком постојеће политичке парализе, подсећају агенције.
Намерава се смањити и број сенатора за трећину, чиме би надлежности горњег дома биле сужене, поступак доношења закона био би поједностављен и убрзан што би Ренцију отворило довољно простора за реформе.
Аналитичари сумњају у позитиван исход референдума и процењују како би могао уздрмати еврозону.

Школе испред службеника

Но, Ренци је поновио спремност да из Пакта стабилности који треба гарантовати прорачунску дисциплину у еврозони изузме трошкове за изградњу школа.
"Све што служи за изградњу школа долази испред бриселских службеника", истакао је Ренци.
Још једном је напао источноевропске земље, потврдивши да ће уложити вето на европски прорачун ако оне не буду солидарније са Италијом која је на удару рекордног таласа избеглица.
"Или промена имиграцијске политике, или више нећемо бити штедна касица за земље источне Европе", упозорио је Ренци.
Јунцкер се почетком недеље пожалио да италијанска влада "без разлога напада" Комисију, изразивши уједно чуђење начином на који је Рим планирао прорачун за 2017.
Извор: Агенције

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА