Најновије

ДОДИК: И пре заседања све било познато... Срамота!

Лидер РС Милорад Додик каже да је одлука Уставног суда БиХ о поништавању резултата референдума у РС директан удар на демократском право једног народа.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Додик је за "Глас Српске" рекао да је и пре одлучивања и заседања Уставног суда било познато какву ће одлуку донети.
"Ништа другачије од овакве срамне одлуке Уставног суда у коме седе високи функционери СДА и нисмо могли очекивати. То је директан удар на демократско право једног народа и демократију за коју се залаже и коју спроводи РС", казао је Додик. 
Он је истакао да је референдумом исказана демократска воља народа. 
"Дан Републике ћемо и даље славити. Ми доносимо законе, а нека Уставни суд и даље испуњава Изетбеговићеве и жеље његових следбеника па ће на тај начин најдиректније урушити и Устав и демократију у овој земљи", рекао је Додик. 
Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић рекао је за "Глас Српске" да Уставни суд долива уље на ватру. 
"Не мислим да ће то имати икакве последице и не видим ни какве може да има, јер је воља грађана више него јасна и она је обавезујућа за све - мене, председника РС и Народну скупштину", рекао је Иванић и оценио да треба донети закон којим ће 9. јануар без сумње бити проглашен празником и једном за свагда ставити ту причу ван дневног реда. 
Уставни суд БиХ прихватио је захтев бошњачког члана Председништва БиХ и лидера СДА Бакира Изетбеговића за "решавање уставноправног спора БиХ са РС" и поништио резултате референдума о Дану Републике који је у Српској одржан 25. септембра. 
Уставни суд је на основу Изетбеговићеве апелације крајем 2015. донео одлуку да је обележавање Дана РС 9. јануара неуставно, јер је тог дана и крсна слава Свети Стефан, подсећа лист. 
Народна скупштина РС је као одговор донела одлуку о расписивању референдума на којем се 99,8 одсто становника који су гласали изјаснило да желе да се Дан Републике и даље слави 9. јануара. 
Потом је Народна скупштина РС усвојила Закон о Дану РС којим је предвиђено да буде настављено прослављање Дана РС 9. јануара, али као секуларног празника. 
Изетбеговић је у међувремену поднео нови захтев Уставном суду БиХ, који је у четвртак саопштио да је усвојио његов захтев за решавање спора у вези са одлуком Народне скупштине РС о расписивању референдума. 
"Утврђено је да та одлука није у сагласности са члановима Устава БиХ зато што је њом утврђено референдумско питање о којем већ постоји коначна и обавезујућа одлука Уставног суда коју су дужни поштовати сви органи и институције јавне власти", наводи се у саопштењу Уставног суда.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА